29 Ağustos 2013 Perşembe

Büyük Britanya (Eurobasket 2013)

Eurobasket 2013'e yaklaşılırken çoğu ekip ciddi eksiklerle turnuvaya katılmak zorunda ve Büyük Britanya fazla göze çarpmasa da bunun en ciddi örneklerinden biri. Luol Deng'in yanı sıra pota altı rotasyonunun neredeyse tamamını oluşturan Joel Freeland - Pops Mensah Bonsu - Dan Clark üçlüsü de forma giyemeyecek Slovenya'da. Bu durum Eurobasket 2011 gruplarında iki galibiyet alan ve kendi evlerindeki olimpiyatlarda İspanya ve Brezilya'yı elinden son anda kaçıran takımın bu yıl üzerine pek bir şey koyamayacağı anlamına geliyor.

Mevcut kadronun neler yapabileceği şu anda bir soru işareti konumunda Britanya adına. Takımda 30 yaşın üzerinde olan tek isim '80 doğumlu Andrew Sullivan ve karşımızda 24.7 yaş ortalamasına sahip bir çekirdek var. Bu gençlik avantajı atletizm - mücadele gibi konularda kendini hissettiriyor ancak kapasite açısından kendilerini 24 takımın son sırasına yazmak haksızlık olmaz. Örneğin işin hücum tarafına baktığımızda olimpiyatlarda takımın en skorer 5 isminden 4'ünün turnuvada yer almayacak olması çanların erkenden çalmasına yol açtı. Şu ana kadar yaptıkları 7 hazırlık maçında 70 sınırını dahi aşamadılar. 24 saniyenin değerini bilmeyen, herhangi bir organizasyondan uzak, daha çok 1'e 1'ler üzerinden işleyen bir yapıya sahip olduklarını söyleyebiliriz. Savunmaların daha sertleşeceği Eurobasket'te yarı sahada bir şeyler üretebilmeleri daha zorlaşacaktır ve bu durum onları 'top kaybı kaynaklı sayılar'a daha mecbur kılacak.

Kadroya göz attığımızda ana rotasyonun Andrew Lawrence -Ogo Adegboye -Justin Robinson -Devon van Oostrum -Kyle Johnson -Eric Boateng - Kieron Achara - Andrew Sullivan şeklinde oluşacağını beklemek mümkün. Lawrence sakatlığının izlerini pek atlatabilmiş değil ancak onun erken faul problemine girdiği İspanya maçında o güne kadar istikrarsız bir görüntü çizen Ogo Adegboye'nin dikkat çekici bir performans ortaya koyduğunun altını çizelim. İlk 5'e yerleşmesi sürpriz olmaz. Devon van Oostrum'a ise Britanya genelinden çıkıp özel bir parantez açmakta fayda var. Önümüzdeki yıl ACB'de Laboral Kutxa forması giyecek 20 yaşındaki genç oyuncu takımın gelecekteki önemli parçalarından biri olmaya aday. Kyle Johnson kağıt üzerinde 1 numaralı skor opsiyonu olarak gözükürken Boateng - Achara - Sullivan üçlüsünden oluşan pota altı da Britanya'nın zayıf kısımlarından bir diğeri.

Beklenti: Porto Riko B takımıyla yaptıkları 2 maçı bir kenara bıraktığımızda bütün hazırlık maçlarını ortalama 21 farkla mağlup bitiren bir ekipten fazla bir şey beklemek zor. Eurobasket tarihinin en saçma gruplarından birinde bulunmaları bile onları kurtarmaya yetmeyecek gibi. 1 galibiyeti geçtim, çift hanelere gelmeyecek bir farkla alınan mağlubiyetler dahi başarı olacaktır Büyük Britanya'nın bu kadrosu için.

0 yorum:

Yorum Gönder