31 Ağustos 2013 Cumartesi

Finlandiya (Eurobasket 2013)

Eurobasket 2013'te iddialı olmamasına rağmen keyifli basketbol izletecek ekipler arasında Finlandiya da bulunuyor. Kadroya baktığımızda potansiyeli sınırlı bir takım karşımıza çıksa da birbirleriyle uzun süredir oynayan bir oyuncu grubuna sahipler(Litanya'daki 12 oyuncunun 10'u bu yıl da takımda) ve takım olma konusunda gayet iyi bir örnek konumundalar, bencil oyuncu profiline rastlamak pek mümkün değil.

Hücumda tempoyu arttırmak ve fast-break sayıları Finlandiya'nın en önemli silahları olarak göze çarpıyor. Oyun hızının yükselmesi -karşılarındaki rakip Fransa veya İspanya değilse- kendi avantajlarına olacaktır. Yarı saha hücumunda ise aynı şeylerden bahsetmek zor. Petteri Kopponen veya Teemu Rannikko'nun pick&roll üzerinden bir şeyler üretmesi tek çare olarak kalıyor Finlandiya adına yarı sahada. Pota altında da ilk beş başlaması muhtemel Gerald Lee - Tuuka Kotti ikilisi kısa boy ortalamaları sebebiyle (2.08 - 2.05) zaten çoğu rakibe karşı içerideki mücadelede sıkıntı yaşayacakken orta mesafe şut opsiyonlarının da bulunmaması alternatifleri iyice sınırlandırıyor.

İşin savunma tarafında ise karşı tarafın iyi hazırlanmaması halinde sıkıntı çıkarabilecek biraz farklı bir man-to-man teknikleri var. Alçak postta topla buluşan uzun oyuncuya baseline'dan ikili sıkıştırma, pick&roll defansında uzun oyuncunun ball-handler'a baskı yapması (biraz Miami Heat'in bu sene yaptığına benzer), köşedeki toplu oyuncuyu dibe yönlendirme sistemlerinin temelde özeti. Ve birbirini iyi tanıyan bir ekibe sahip oldukları için bu işi daha iyi yapıyorlar. Ancak bu savunmada açık verdikleri anda bir B planlarının olmaması handikap olarak sayılabilecek bir detay. Bunun yanında 'size' konusunda turnuvanın en zayıf takımlarından olmaları rakibe bol bol hücum ribaundu fırsatı veriyor. Baseline'dan gelen double-team'i istedikleri gibi sağlayamadıklarında sıkça miss-match sorunu yaşamaları da rakiplerin üzerine gidebileceği defolardan.

Bireysel olarak baktığımızda Petteri Kopponen takımın yıldızı, bir numaralı skor opsiyonu, her şeyi. Bosna Hersek'teki Mirza Teletovic örneği kadar olmasa da topların önemli bir kısmını kendisi kullanıyor ve verim olarak da gayet iyi performanslar ortaya koyuyor. Diğer hazırlık maçlarında kaybetseler dahi karşı tarafı yoran bir performans ortaya koyarken Kopponen'in forma giymediği Rusya karşılaşmasında sahadan 73-90 mağlup ayrılmaları onun varlığının Finlandiya için çok değerli olduğuna bir kanıt. Sasu Salin ve Mikko Koivisto takımda fast-break'lerden skora yardımcı olması beklenen isimler. Kopponen'in yaklaşık 35 dk. süre alacağını hesaba katarsak Teemu Rannikko'nun PG pozisyonunda yıldız oyuncunun yükünü hafifletmesi şart. 12 kişilik kadronun en yaşlı ismi olan '76 doğumlu Hanno Möttölä ise yavaşlığına rağmen kenardan gelip kısa sürelerde önemli katkılar verebilir. 4-5 rotasyonunda ortalama bir dış şut tehditi bulunan tek isim olması onu Finlandiya adına vazgeçilemez kılıyor.

Beklenti: Eurobasket 2011'deki 2. tur başarılarını tekrarlamaları pek kolay değil, bu kez daha zor bir gruptalar. İsveç'i yenip Türkiye - İtalya - Rusya üçlüsünden en az birine çelme takmaya çalışacaklardır.

0 yorum:

Yorum Gönder