30 Ağustos 2013 Cuma

Gürcistan (Eurobasket 2013)

24 takımlı düzene geçildiğinden itibaren turnuvaya katılmayı başaran bir takım olarak çok bir şey beklemenin yanlış olduğu düşünülebilir fakat ilk katıldıkları turnuva olan Eurobasket11'i 11. tamamladı Gürcistan; yani bu ikinci turnuvaları ve bu sefer ülke basketbol tarihinin en kariyerli oyuncusu Zaza Pachulia'dan yoksunlar. Bu yaz kadroda olmayacak bir diğer çok önemli oyuncu ise Tornike Shengelia. Zaten kısıtlı olan bir takım daha da zorlanamaz sanırım.

Son dönemde türeyen ve istifade eden takımlar dışında baş ağrısı yaratma potansiyeline sahip 'devşirme Amerikalı' kontenjanından bu turnuva için Ricky Hikman denenecek. Özellikle topa yön verecek bir kısa sıkıntısı çeken Gürcülerin çok işine yarayacak bir isim olduğunu itiraf etmem gerek. Geçen sezon Maccabi'deki çıkışı ortada ve George Tsintsadze'nin oyun kuruculuktan ziyade sert ve savunmacı olması Hickman'a ihtiyacı daha da kabartıyor. Öyle ki bir diğer opsiyon olarak 4 numaranın elinden çıkacak organizasyonlara da bel bağlamayı denediler hazırlık döneminde. Fakat Shengelia kadroda olsa buna harika uyabileceğini düşünüyorum, Sanikidze'den ziyade.

Takımdaki organizatör eksikliğinden dem vurdum, ki bu durum takımın yıldızlarından Manu Markoishvili'yi de fazlasıyla etkiliyor. Kendine hazırlanan pozisyonlarda, kendine yarattığı pozisyonlardan daha rahat skor üretebildiğini geçtiğimiz sezon gördük. Zaza'nın olmadığını da düşünürsek, Shermadini'nin 5 numaradaki alçak post hakimiyeti için burada Tsintsadze ile birlikte Ricky Hickman'ın top dağıtımı kilit konu.

Saydığım bu kadar şeyin, nispeten mütevazi bir takım olan Gürcistan'da gerçekleşeceğinden pek şüphem yok. Çok erken yaşta başlayan kariyeri nedeniyle henüz 41 yaşında bir dolu tecrübe edinmiş koç Igor Kokoskov'un takıma bir önceki turnuvadan aşina olması çoğu şeyi daha kolay hale getiriyor. Tabii Gürcistan başbakanından aldığı bir tür şeref madalyasının verdiği motivasyonun da bunda etkisi olmalı.

Her güzel hikayenin bir 'ama'sı var sanırım. Son şampiyonla, ev sahibiyle, potansiyelli Polonya'yla, dengesiz Hırvatistan'la ve hızlı oynadığı sürece sorun yaratabilecek Çeklerle aynı gruptalar. Sanıyorum daha kötü bir şeyi hayal edemezdi koç Kokoskov. Bu kadar güzel konuştum fakat grubu geçeceklerini düşünmüyorum. Buna rağmen keyifli basketbol garantisi ve bir üst tur için uğraşan bir takıma çelme takma ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğine inanıyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder