30 Ağustos 2013 Cuma

Karadağ (Eurobasket 2013)

Yine katılımcı sayısının 24'e çıkarılmasıyla kolayca katılım şansı bulan bir takım Karadağ. Sırbistan'dan tam bağımsızlık kazanmalarının ardından Dusko Vujosevic'le bir galibiyet serisi yakalasalar da bu onları yeterli seviyeye çekmeye yetmedi 2010'a kadar. Sonrasında Luka Pavicevic yönetiminde 24 takım içinde 21. bitirilen ilk Eurobasket deneyimi ardından '13 elemelerinde çılgın atıp az kalsın Sırbistan'ı dışarda bırakacak bir işe imza atmışlardı. Takımın dengesizlik sınırı için güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum.

Buna rağmen bizi bir yaz daha Pekovic-Mirotic hayaline inandırmayı başardılar bir süre. Tabii ki mutluluğumuz çok sürmedi. Önce Mirotic bu yazı pas geçeceğini açıkladı, sonra da Pekovic NBA'deki kontrat durumu netleşmeden milli takımı düşünmediğini belirtti. Bize bir hayali bile çok gördüler.

Amerikalı devşirme furyasına uyup, ihtiyaç karşılama doğrultusunda yıllar içinde Omar Cook ve Taylor Rochestie'den faydalanmışlardı. Sportando'nun son haberine göre ise bu yaz Tyrese Rice kadroda olacak bu kontenjan için. Hazırlık döneminde yanılmıyorsam tek maça çıkmıştı takımla. Fakat bolca kullandıkları tepe perdelerini Rochestie'den çok daha agresif kullanacağı şimdilik kesin gibi. Bu açıdan takıma daha çok yarar sağlayacağını öngörmek yanlış olmaz.

Hazır bahsetmişken, tepede kısalara gelen perdeler şimdilik ana hücum şablonu Karadağ'da. Elde Dubljevic, Vucevic, Milko Bjelica gibi iyi devrilebilen uzunlar varken fena da bir tercih değil ama perde geldikten sonra oyun neredeyse tamamen topu elinde tutan kısanın hayal gücüne kalıyor. Pekovic son anda satış yapsa da eldeki uzunlar yine de alçak post hücumuna uygun isimler. Bunun pek tercih edilmemesi üstüne Vladimir Dasic'in kara delik gibi geleni yutması ve istikrarla uzaktan yakından alakası olmayan karakteriyle Karadağ'ın işi bayağı zor.

Yine bu kadar uzunun çember altı savunmasında bu denli isteksiz olmaları şaşırtıyor. Neredeyse topu yere vuran her kısa kendini iki dribbling'le çemberde buluyor. Alçak post savunması da çok düşük seviyede. Hal böyleyken aynı grupta mücadele edecekleri etkili uzunlara sahip takımlara karşı çok zorlanmaları muhtemel.

Harika bir eleme turu geçirmelerine rağmen, bir önceki turnuva sıralamasının çok da üstüne çıkmaları beklenmemeli, hele ki ilk tur gruplarında 3. sıra için Bosna ve Makedonya ile çekişeceklerken. Ben bir an için umutlanmıştım, ben ettim siz etmeyin.

0 yorum:

Yorum Gönder