29 Ağustos 2013 Perşembe

Rusya (Eurobasket 2013)

David Blatt'in sihirli dokunuşuyla 2 turnuva özelinde çok farklı bir yapıyla karşımıza çıkan Rusların, biraz biraz 'o eski halinden eser yok şimdi'. Fotis Katsikaris tercihiyle belli bir umut yolunu takip ettirmişlerdi bize ama sonrasında Rus federasyonunun da en az buradakiler kadar entrikalı olduğu ortaya çıktı ve Katsikaris orada daha fazla dayanamadı haliyle. Rusya da turnuvaya bir ay kala koç değişikliğine gitmiş oldu, harika bir hazırlık dönemi.

Blatt'in başarısından bahsettik fakat şöyle bir durum var; bu başarının temelindeki Andrei Kirilenko, Viktor Khryapa, Timofey Mozgov, Sasha Kaun gibi isimler direkt bu yazı pas geçerken Sergey Bykov ve Andrey Vorontsevich de sonradan sakatlıklar sebebiyle kadrodan çıkarıldı. 3-4-5 rotasyonuna format atılmış gibi duruyor şu an Ruslar.

Hal böyle olunca uzunlardan beklenti de fazlasıyla düşüyor. Vorontsevich de son anda sakatlanıp kadrodan çıkarılınca, genelde Sovyet kökenli koçlarda denk geldiğim Sergey Monya'yı 3 oynatma sevdası rafa kalkmış oldu. Monya'nın eli ısındığında neler yapabildiğine az çok aşinayken, Vasiliy Karasev'in kısaları daha çok perde üzerinden oynatma hamlesi (pick&out gibi) fazlasıyla mantıklı geliyor. Gerek Dmitry Sokolov, gerek Semen Antonov'un kalıplarıyla biraz orantılı perde koyma kabiliyetleri (bu konuda Sasha Kaun'u çok arayacaklarına eminim, hatta Kaun belki de Avrupa'nın en iyi perde yapan uzunu olabilir) kısalara da büyük avantaj getirecek.

Kısalar demişken, Rusların şu an takımın başında olan Vasiliy Karasev'den sonra çektikleri guard sıkıntısı ilk defa tamamen çözüme kavuşmak üzere (Holden'ı devşirme olmasından ötürü ayrı tutuyorum). Geçtiğimiz senelerde üzerine koyarak devam eden Aleksey Shved, bu kadar eksik içinde hücumların kontrolünü sağlayacak oyuncu olacaktır. Ne kadar Shved perdeye pek ihtiyaç duymadan hücum edecek yetenekte olsa da Ponkrashov ve Khvostov için fena seçenek değil kısalara bol bol perde gelmesi. Vitaly Fridzon'un ise dribbling üzeri değil de hazırlanmış pozisyonlara ihtiyaç duyması sebebiyle topsuz oyuncuya da perde düşünülmüş. Bu konuda işe geç başlayan Vasiliy Karasev'in durumu iyi analiz ettiği söylenebilir.

Ponkrashov, Khvostov, yer yer Shved, Dmitry Kulagin, Voronov, hatta sonlara doğru kadrodan kesilen Vyaltsev'le beraber denedikleri ve çoğunlukla tutan 3/4 veya yarısahada, tuzaklı topa baskı mevcut repertuvarda. Muazzam işleyen bir şey değil tabii fakat kesinlikle işe yarar ve can yakar. Diğer türlü ise bir süredir düzenli maça çıkmayan Sokolov ve 5 numara için biraz kısa kalan Antonov çemberi koruma konusunda bir Kaun-Mozgov değiller. Zaten fazlasıyla eksik olan kadronun en çok göze çarpan eksiği de bu gibi duruyor.

Grup kurası da bu kadar ters giden şeyin yanında pek iç açıcı değil. Belki de hiç olmadığı kadar kuvvetli Yunanlarla beraber pek de hazır olmayan Türkiye ve kimlik arayışındaki İtalya var. Grup liderliğini Yunanistan'a verdikten sonra 2 sıra için 3 takım kalıyor. Bahsettiğim bu kısa baskısıyla çelme takabildikleri takımın galibiyetini yukarı taşırlar. Sonrası ise biraz karanlık.

0 yorum:

Yorum Gönder