30 Ağustos 2013 Cuma

Yunanistan (Eurobasket 2013)

Olympiacos'un Sinan Erdem'de yaşadığı peri masalı tadındaki geri dönüşle Yunanistan, Slovenya'ya madalya favorisi etiketiyle geliyor. Kuşkusuz burada da başrolde Vassilis Spanoulis olacak.

Diamantidis - Spanoulis - Papaloukas'la üç guard oynayarak, uygulaması zor bir sistemi en iyilerle kusursuza dönüştüren bir ekip olduklarını hatırlatarak söze başlamak gerekiyor. Bir tane topu yönlendiren kısaya hasret ülkelerin yer aldığı turnuvada Yunanistan'ın kadrosunda Avrupa'nın şu anda en değerli oyuncusu Vassilis Spanoulis, iki yıldır Olympiacos'ta ciddi bir role bürünen Kostas Sloukas ve 2004'ten beri turnuva kaçırmadan takımda yer alan Nikos Zizis olacak. Sloukas - Zizis'in pozisyonu hazırlayan, topu dağıtan görevde olacağı gibi, Spanoulis'in de bitirici konumda devrede olacağını beklemek gerek. Kostas Vasiliadis'in takımın iki numara eksiğini kapatabileceğini öngörmek kahinlik değil elbette. Kötü düşünmeye başlamadan önce şu sözü hatırlamak gerekiyor; Başarıya giden yol hiçbir zaman tek değildir. Yeter ki peşinizden gelenler yola inansın. Bu bağlamda kadro seçimine yorum yapmadan analize devam etmekte fayda görüyorum. Michael Bramos'u 2-3 gibi kağıda yazdığımızda, Papanikolaou - Perperoglu - Kaimakoglu gibi turnuvanın uzak ara en iyi üç numara rotasyonunu görüyoruz. Hepsinin savunması belli çizgide, hepsinin hücumda kattıkları ortada. Az önceki cümleme ekleme yapayım, turnuvanın en iyi kısa rotasyonunu oluşturuyor bu yedili.

Pota altının biraz soru işaretleri olduğunu söylememiz gerek. Antonis Fotsis - Ioannis Bourousis ikilisinin Milano'da çöpe atacağı poşete yazık olan iki yılları artık geride kaldı. Gerçi Bourousis için durum o kadar kötü de değil. Geçtiğimiz sezonu bireysel anlamda çok iyi geçirerek ülkeye dönmektense ACB şampiyonu Real'in yolunu tuttu. Bu ikili de tıpkı Zizis'in 6 numaraya kurulması gibi 5 ve 9 numarayı sahiplenmiş durumdalar. Burada 'Basketbolun Sakis Rouvas'ı Georgios Printezis, rotasyonda Fotsis'in önünde yer alacaktır ancak kritik anlarda Trichieri'nin Fotsis&Bourousis gibi bir seçeneği olduğunu da unutmamak gerek. Juan&Lucio düzeyinde olmasalar da bu ikilinin uyumunun Slovenya'da da sahne alması madalyanın rengine -Yunanistan açısından- pozitif anlamda katkı sağlayacaktır. Diğer opsiyonlar Loukas Mavrokefalidis ve Vassilis Kavvadas olacak. Jawai'nin sakatlanmasıyla kariyerine kısa süreli de olsa Barcelona etiketi kazandıran Mavrokefalidis ilk defa A Milli düzeyde bir turnuvada 12 kişi arasında. Hazırlık maçlarında ortaya koyduğu performansla İtalyan koçun tuttuğu isimlerden biri olduğunu söylemek mümkün. Kadronun 12. adamı genç pivot Kavvadas olacak. Panionios'la Eurocup tecrübesi de yaşayan 22 yaşındaki uzunun kariyerinin gelişimi için iyi şeyler söyleyebilecek olsak da bu turnuvada garbage time oyuncusundan çok da öteye gitmesi kolay olmayacak. Yunan uzunlarının atletizm sıkıntısı yaşayabilme potansiyeline karşı kenarda bulunabilecek bir opsiyon.

Spanoulis, Bourousis gibi isimlerden yoksun bir şekilde Fransa'ya karşı alınan galibiyet hazırlık döneminin en göz dolduran Yunanistan'ı olarak bir kenara ayrılıyor. Fakat üç oyuncuyla maça asılan Makedonya ve Bosna Hersek'e karşı alınan mağlubiyetler de hoş olmayan yenilgiler. 9 karşılaşmada 75 sayının altına düşmediler hücumda. Yine bu 9 maçın 7'sinde farklı isimlerin en skorer olması ve sayıların takıma homojen dağılımı öne çıkan detaylar.

İlk turda D Grubu'nu ilk sırada, ikinci turda da F Grubu'nu İspanya ile birlikte ilk iki sırada bitireceklerine dair türlü türlü iddialara açığım. Çeyrekten ötesinde kesin yargılar kullanmayı sevmesem de son dörde kadar yollarının açık olduğu kanaatindeyim. Trinchieri'nin sihirli dokunuşları ve Olympiacos ruhuyla altın neden olmasın?

0 yorum:

Yorum Gönder