3 Eylül 2013 Salı

Letonya (Eurobasket 2013)

'13 Slovenya, Letonya'nın üst üste katıldığı 4. Eurobasket olacak. Milli takımlarda en üst seviyede bulunan 10-12 takım haricinde bütün ekipler için önemli bir başarı, hatta  '07 ve 09'da turnuvanın 16 takımlı yapıldığını hesaba kattığımızda daha bir değerli hala geliyor bu istatistik.

Nitekim işin boyutu katılımı geçip turnuva ciddiyetine geldiğinde Letonya için çok parlak bir tablo olduğu söylenemez. Son 6 yılda gruptan çıkma başarısını gösteremeyen ve '11 Litvanya'yı 0/5 yaparak tamamlayan bir takım var karşımızda. Önümüzdeki organizasyonda da bu gidişatı değiştirebilecek bir potansiyel vaad etmiyor Letonya. Andris Biedrnis ve Davis Bertans'ın eksiklikleri zaten dar olan kadroyu iyice sınırlıyor. Ön plana çıkan bir liderin olmayışı koç Ainars Bagatskis'i birden çok rol oyuncusunun yer aldığı bir yapıya zorunlu kılıyor. Temel rotasyonun Janis Blums - Dairis Bertans - Kaspars Berzins - Kristaps Janicenkos - Janis Strelnieks - Janis Berzins - Ronalds Freimans üzerinden şekilleneceğini söylemek mümkün, diğer isimler kalan dakikaları paylaşacak. Blums, bir lider olmasa da hücumda takımın beklentisinin olduğu öncelikli el olacaktır. Ancak tekrar hatırlatmakta fayda var, takım olarak oyunun iki tarafında da maksimumlarına ulaşsalar dahi yapabilecekleri sınırlı.

Letonya'da bu turnuva özelinde başarı gerçekçi bir hedef olarak gözükmese de bu yıl U-20 Avrupa şampiyonasında final oynayan '93 ve '94 jenarasyonu ilerisi adına umutlanmaları için önemli bir sebep. Hazırlık dönemindeki kadroda o takımdan 5 oyuncu bulunurken, açıklanan son 12'de yer alan tek '93 doğumlu isim Janis Berzins oldu. Letonya maçlarını takip ederken ya da istatistiklere göz atarken bu isme ayrı bir dikkat etmekte fayda var.

Beklenti: İlk gün oynayacakları Bosna Hersek, grupta gözlerine kestirebilecekleri yegane takım. Geri kalan 4 ekip ise kalite olarak Letonya'nın kat kat üstünde.

0 yorum:

Yorum Gönder