6 Ekim 2013 Pazar

Federasyon Kupası'ndan Notlar / TB2L'den Beklentiler

Sekiz gün boyunca Ankara'da yaşanan Federasyon Kupası heyecanı dün oynanan final müsabakasıyla sona erdi. 18 TB2L takımını  da çıplak gözle izleme fırsatı bulduğum turnuvada takımların performanslarını, hazırlık dönemlerini de baz alarak değerlendirdiğim bu yazıda takımları, Beko Basketbol Ligi'ne çıkma adayları, play-off yarışında olacaklar ve alt sıra takımları olmak üzere ayırıp sizlere sunmaya çalıştım.

Beko Basketbol Ligi'ne Çıkma Adayları
Öncelikle turnuvanın şampiyonundan başlayalım. İstanbul Bşb.'de Koç Hakan Yavuz ve yönetim, transferleri en erken bitiren takım olmasının karşılığını bu turnuvada fazlasıyla aldı ve turnuvayı şampiyon olarak tamamladılar. Yerli rotasyonundaki her oyuncudan katkı aldılar. Yabancıları Woodall ve Buckner'ın da uyum sürecini çok çabuk atlattığını gördük. Bu performanslarını lige yansıtırlarsa onları sezonun sonunda da üst sıralarda görebiliriz. Bu ligi az da olsa takip eden her insan için Darüşşafaka&Doğuş, ligin tartışmasız en büyük şampiyonluk adayıdır. Yaptığı sponsorluk anlaşmasıyla ve transferlerle bunu gösterdiler. Federasyon Kupası'nda ise Akhisar maçı hariç kendilerinden beklenen performansı sergileyemeye başladıklarından söz edebiliriz. Tabi ki Orhun Ene'nin oturtmaya çalıştıkları sistemin zaman alacak olması ve yeni transfer Lawrence Roberts'ın takıma geç katılması onlar için dezavantaj olsa da ligin üzerindeki kadrolarıyla bunların üstesinden gelceklerdir. Uzun süre Beko Basketbol ligi'ne davet bekleyen Yeşilgiresun Bld., transfere geç başlamasına rağmen önemli isimleri kadroya katsa da uyum sürecini atlatamadığını Federasyon Kupası'nda bizlere gösterdi. Kadro kaliteleriyle yine üst sıralar için oynayacaklar fakat yerli rotasyonundaki bazı oyuncular bana göre soru işareti. En önemli oyuncularından ikisini kaybeden fakat buna rağmen finale kadar oynadığı bütün mücadeleleri kazanan Akhisar Bld. ise oturmuş kadrosuna yaptığı nokta transferlerle üst sıralar için her zaman mücadele edeceğini bizlere gösterdi. Kazandıkları karşılaşmalarda oyunun hiç bir anında kopukluk yaşamadılar ve koç Zafer Aktaş rotasyonundaki her oyuncudan katkı almasını bildi.

Play-off Yarışı
Hazırlık döneminde ligin iddialı takımı olacağı sinyallerini veren Pamukkale Üni.'de turnuva boyunca geçen sürede ilginç gelişmeler oldu. Genel Menajer ve İdari Koordinatör görevinden ayrılırken, koç Gökhan Taştimur'un da yönetimle ters düştüğü konuşuluyor. Büyük hedeflerle lige başladılar, kupada gösterdikleri performansla da play-off yarışının içinde olacaklarını gösterdiler. Bu sıkıntıları yaşamasalar her şey onlar için daha yolunda gidebilirdi. Ligin yeni ekiplerinden Ankara DSİ ERA ise iddialı girdiği sezonda üst sıraları zorlayacak takımlardan biri olarak gözüme çarptı. Federasyon Kupası'nda verim alamadıkları isimlerle yolları ayırdılar. Fakat halen yerli guard eksikliğini hissediyorlar. Takımın ligde ilk haftalarda yakalayacağı ritm, ilerisi için belirleyici unsur olacak. Ankara'ya dar bir rotasyonla gelen ve buna rağmen maçların hiç bir anında kopukluk yaşamayan Vestel ise verdiği mücadeleyle gözümden kaçmayan bir diğer ekip oldu. Çok iyi yerli oyunculara sahipler. Yabancıların takıma ne zaman katılıp nasıl katkı sağlayacağı tek soru işareti diyebiliriz. Ankara'nın bir diğer ekibi Hacettepe de play-off yarışını kovalayan bir diğer ekip olacaktır. Kupada fena bir görüntü çizmediler. Fakat takımda son günlerde ortaya atılan 'ödeme krizi' şeklindeki söylentiler devam ederse bu yarıştan uzak kalabilirler. Sakatlıklarla boğuşan bir diğer ekip olan Best Balıkesir ise yine play-off mücadelesi verecektir. Önemli yerli oyunculara sahipler fakat kupadaki maçlarda savunma anlamında yaşadıkları sıkıntı gözden kaçmadı. Takıma yeni katılacak yabancı uzunla bu açığı kapatırlar mı bilmem ama takımda sistemin şu ana kadar oturtulamadığı bir gerçek.

Orta Sıra Takımları
Bu sezona daha büyük hedeflerle giren Gelişim Koleji, kupa performansıyla hayal kırıklığı yarattı. Yabancı oyuncular bu lig seviyesinin oldukça altında. Play-off potasının altında kalacaklarını düşünüyorum. Bursa ekibi Final Gençlik'te ise yerli rotasyonunda bazı sıkıntılar gördüm. Fakat takımda mücadeleci bir yapı vardı. Marshall Moses önderliğinde ligi geçen sene tamamladıkları yerde bitirebilirler. Ligin yeni ekibi Büyükçekmece'nin lige renk katacağını düşünüyorum. Yabancı şutör eksikliğini bariz hissediyorlar. Maç anında mücadeleden kopmamaya çalışıyorlar fakat, kadro derinliği en büyük sıkıntıları. Ligin bir başka yeni ekibi İTÜ ise mütevazı kadrosuyla bu ligde kalıcı olmaya çalışacak. Yabancı oyuncular ve Barış Gökalp'e maç içinde diğer oyunculardan gelecek katkılar, onların maç kazanmasını belirleyen en önemli unsur olacağı kanaatindeyim. Yeni ekiplerden İstanbul DSİ ise geç kadro kurmak zorunda kalmasının sıkıntısını bu turnuvada fazlasıyla hissetti. Şemsettin Baş'ın takımı özellikle pota altı savunmasında fire verdi fakat zaman geçtikçe iyiye gideceklerinin sinyallerini de verdi. Düşme korkusu hissedeceklerini düşünmüyorum. Anadolu Efes'in pilot takımı Pertevniyal, turnuva öncesinde kağıt üzerinde düşme adaylarından biri olarak gösterilse de performanslarıyla daha iyi yerlerde olabileceklerini gösterdiler. Sadece genç oyunculardan oluşmaları büyük bir dezavantaj olarak görülse de Yeşilgiresun gibi bir ekip karşısında 21 sayı geriden gelip maç kazanmaları, onların mücadele gücü yüksek gençlerden oluştuğunun göstergesiydi. Bu sezon TB2L'de mücadele edecek olan Antalya BŞB. ise Ankara'ya 8 kişilik bir rotasyonla geldi. Oynadkları her iki maçta da maçın bazı bölümlerinde hücum anlamında tıkanıklıklar yaşadılar. Kadro derinliği bu seviyede olursa lig maratonunda sıkıntılar yaşayabilirler.

Düşme Adayları
Son senelerde büyük paralar harcayıp hayal kırıklığı yaşayan Maliye Milli Piyango, bu sezon yoluna gençlerle devam edecek. Yerli rotasyonlarını, hep Ankara takımlarında oynayan gençlerin oluşturduğu ekibi bu sezon ligde zor günler bekliyor. Takıma liderlik edecilecek bir oyuncuları yok. Turnuva boyunca da bu sezon işlerinin çok zor olduğu görüldü. Bir başka düşme adayı olarak gördüğüm ekip ise Banvit'in pilot takımı olan Bandırma Kırmızı oldu. Kadrolarında yabancı oyuncu bulundurmamaları en büyük dezavantajları. Özellikle İstanbul Bşb. karşısında rakip rotasyona gittiği anlarda bile potaya gitmekte oldukça zorlandılar. Bu kadro yapısıyla ligde tutunmaları zor.


Alp Aşırım

0 yorum:

Yorum Gönder