9 Ekim 2013 Çarşamba

TB2L İlk Hafta Değerlendirmesi

Son yılların en çok ilgi çeken Türkiye Basketbol Erkekler İkinci Ligi,bu hafta itibariyle start aldı. Beko Basketbol Ligi’ne çıkmanın geçtiğimiz yıllara oranla çok daha zor olduğu bir lig yaşayacağımız kesin. Ciddi yatırım yapan, istikrarlı bir şekilde play-off mücadelesi veren takım sayısı çok fazla. Dolayısıyla normal sezondaki yerler, saha avantajları, form durumları gibi onlarca etmen birleşecek ve sezon sonunda bize 2 yeni Beko Basketbol Ligi takımını gösterecek. Alt taraf içinse durum belki lige çıkma savaşından daha da karışık. Lige yeni çıkan ekipler ( DSİ ERA dışında), kadrolarını koruyup bütçeleri doğrultusunda birkaç transferle yola çıktılar. Geçtiğimiz sezonların transferde belki de en aktif takımı Maliye Milli Piyango, Ankara altyapısından yetişmiş gençlerle devam ediyor. Bu sezon TB2L’ye düşen Antalya BŞB, fena bir takım kurmadı ancak onların da kaç maaş ödeyebilecekleri bir soru işareti.

Hikayesi, macerası, mücadelesi yüksek bir TB2L’ye hepimiz hoşgeldik. İlk hafta maçlarına bakacak olursak:

İTÜ: 72 – VESTEL: 62

Uzun bir aradan sonra TB2L’ye dönen İTÜ, henüz yabancı transferini tamamlayan ve 10 kişilik yerli rotasyonuyla hazırlık dönemini geçiren Vestel’i 72 – 62 mağlup etti. Ribaundlarda 46 – 31’lik bir üstünlük sağlayan İTÜ, aldığı 20 hücum ribaunduyla ekstra hücumlar elde etti. İTÜ’de Christopher Ugboja 18 sayı – 9 ribaund – 2 top çalma, İlhan Barış Gökalp 16 sayı – 3 ribaund – 2 asist, Rahim Rızvanoğlu 15 sayı – 4 ribaund – 4 asist ile mücadele etti.

Vestel’de ribaund probleminin dışında savunmada caydırıcı bir hal yoktu. Sadece 1 top çalıp 2 blok yapmaları buna en büyük işaretlerden biri zaten. İTÜ’nün 4-5 numaralı pozisyonlardaki atletizmine pek ayak uyduramadılar. Mesut Ademoğlu 22 sayı, Enver Ekmen 12 sayı – 6 ribaund, Sercan Topçu 9 sayı – 7 asistle oynadı.

İlk yabancı transferlerini Kenny Adeleke ile uzun pozisyonuna yapan Vestel’in bir de kısa alması bekleniyor. Takıma uyum sağlayabilecek bir kısa seçmeleri durumunda Vestel, belki de ligin en iyi yerli rotasyonlarından birine sahip olması avantajını kullanarak kendini üst taraflara beklediğinden daha kolay atabilir.

DSİ ERA: 89 – Gelişim Koleji: 70

TB2L’ye bu sezon çıkan ancak geçen sezondan gelen doğru planlamasını ve bütçesini bu sezona da uyarlayan DSİ ERA, lige çıkma adaylarından biri diyebiliriz. Kurdukları kadro itibariyle bunu söylemek çok da hayalcilik olmaz. Geçen sezon Pİ Koleji’nin ligde kalmasını sağlayan ( Pİ Koleji haklarını Pertevniyal’e devretti) en önemli faktörlerden biri olan Kaspars Kambala, Hakan Erol ve Mustafa Baki Görür gibi bu ligin üsünde kaliteye sahip 2 yerli, Can Uzun, Ferhat Çelik gibi geçen sezondan beri takımda bulunan değerli parçalarla play-off’un önemli adaylarından DSİ ERA.

Gelişim Koleji Sertay Gürsu, Orbay Kaya, Erhan Kocamış, Selahattin Akyol, Azizcan Özdemir yerli rotasyonuna, kendi altyapısından yetişmiş 5 genci monte etti ve iki de yabancı transferiyle sezona başladı. Şu an için tek soru işareti yabancıların performansı. Yoksa diğer planlarında bir sorun yok gibi.

Maça dair en önemli detay: tüm çeyreklerin yüksek skorda geçilmesi tabii ki DSİ ERA’ya yaradı ve üçüncü çeyrekteki 37-21’lik skorla maçı kopardılar.

Hakan Erol 25 sayı, Kambala 19 sayı – 8 ribaund, Mustafa Baki Görür 14 sayı – 6 ribaund, Can Uzun 15 sayıyla galibiyete katkı verdi.

Gelişim Koleji’nde Sertay Gürsu 17, Erhan Kocamış 16 sayıyla oynadı.

BEST Balıkesir: 55 – Büyükçekmece Basketbol: 61

Ligin keyifli, basketbolu seven ve sahiplenen organizasyonu BEST Balıkesir, 4 tecrübeli yerli Onur Sonsırma, Hadi Doğan, Hilmi Cantopçu, Sercan Ergin’in yanına potansiyeli yüksek ancak bir türlü o beklenene çıkışı yapamayan Burak Yacan Yüksel, Oğulcan Sevim, Orhun Güngören gibi genç oyuncu sıfatından yavaş yavaş uzaklaşan oyuncuları ekleyerek sezona başladı. Onlar için şu an yabancı transferlerin vereceği katkı sezon içindeki yerlerini belirleyecek diyebiliriz.

Kartal Önel’in sıfırdan var ettiği Büyükçekmece Basketbol, geçtiğimiz sezon ligin çok üstündeki bütçesi ve kalitesiyle şampiyon olarak TB2L’ye geldi. Geçen sezondan Ömer Ünver, Barış Erdoğan, Musa Güneş, Tufan Aktulgali devam ederken Erdem Türetken, Serhan Kavut, Ahmet Kaplan ve Alican Güney transferleri geldi. Yabancı transferlerinin bir tanesi bekledikleri katkıyı yapmayınca yollar ayrıldı, şu an 1 kontenjanları boşta. Bu kadar tecrübeli bir takımın göstereceği uyum, takımın da sıralamasını belirleyecektir.

Maç savunma dozajı yüksek tam bir TB2l maçı oldu diyebiliriz. İlk yarıda çift haneli farkı yakalayan Büyükçekmece üstünlüğünü bırakmadı ve ilk maçından galibiyetle ayrıldı. Bireysel performans olarak sahada kalma süresi uzadığında Erdem Türetken ikinci lig için hala ciddi bir faktör olduğunu bu maçta gösterdi ve 21 sayı – 12 ribaund – 4 asistle maçı tamamladı.

BEST Balıkesir’de Hadi Doğan 18 sayı – 7 ribaund, Sercan Ergin 10 sayı – 6 ribaund ile oynadı.

Bandırma Kırmızı: 57 – Yeşilgiresun Belediye: 67

Yabancısız mücadele eden, yaş ortalaması hayli düşük Bandırma Kırmızı, altyapısından çıkan genç oyunculara, Fenerbahçe altyapısından yeni mezun olan Ayberk Güleryüz ve Mert Ciner’i, yine kendi altyapısından yetişen ancak 2.ligde Akhisar, Pamukkale gibi takımlarda forma giyen Burak Şaşmaz’ı ekledi. Federasyon Kupası ve ligin ilk haftasındaki görüntüleri itibariyle hücum yönü çok sınırlı bir takım Kırmızı. Ligde kalabilmeleri için ekstra bir şeyler yapmaları gerekiyor.

Geçen sezon lige çıkmanın kıyısından döndü Yeşilgiresun Belediye. Yaz boyunca da Erdemir’in kapanmasıyla ilgili süreci beklemek zorunda kaldılar. Bu onların tüm planlarını alt üst etti diyebiliriz. 1.lig ve 2.lig için ayrı ayrı takım planlamaları olsa da sürecin uzaması bu oyuncuları ellerinden kaçırmalarına sebep oldu. Yine de geçen sezondan Oğuz Erdoğan, İsmail Çevik, Ümit Türkoğlu’nu kadroda tutup, Can Özcan, Yunus Çankaya, Gökhan Yazıcıoğlu gibi yerlileri ve Marcus Hall – Joshua Heytvelt gibi de kaliteli yabancıları kadrolarına eklediler.

Yeşilgiresun iyi başladığı maçta skoru çift hanelere taşımışken Bandırma Kırmızı farkı 5 sayıya kadar düşürdü ancak devamını getiremedi. Burak Şaşmaz 15 sayı – 5 asist – 6 ribaund, Mert Gizir 16 sayıyla oynadı Bandırma Kırmızı’da.

Yeşilgiresun’da Can Özcan ve Heytvelt ikilisi toplam 10 blokluk, çok caydırıcı bir katkı verdi. Marcus Hall’un 7, İsmail Çevik’in de 4 numara pozisyonundan yaptığı 5 asisti unutmamak gerek. Heytvelt maçı 18 sayı – 14 ribaund – 3 asist -6 blok ile tamamlarken Can Özcan 14, Marcus Hall 12 sayı üretti.

İstanbul DSİ: 82 – Antalya BŞB: 91

TB3L’yi 4.sırada tamamlayan ancak Selçuk Üniversitesi’nin 1.lige çıkması sebebiyle TB2L’ye yükselen İstanbul DSİ, çıkan takımına Erman Demirer, Ömer Sancaklı ve Melih Kapucu yerli takviyelerini yaptı. Bu takviyelerin onları seviye atlatması beklenmezken Nenad Delic ve Damien Pitts yabancı transferleriyle ligde kalma savaşına dahil oldular.

Antalya BŞB, düştüğü sezon çıkmaya takım kurma geleneğini sürdürecek ekonomik yapıya sahip olmadığı için kötü sayılmayacak ancak devamlılığının soru işareti olduğu bir takım kurdu. Özgür Adıgüzel, Henry Dobie, Soner Şahin, Umut Durmuş ikinci lig için gayet iyi isimler ancak Antalya’nın alışkanlık haline getirdiği maaş ödememe durumu bu takımı da bozabilir.

Maçla ilgili küçük bir detay verelim. İstanbul DSİ, en son Caferağa’da oynadığı maçta Ormanspor’u uzatmalar sonunda mağlup edip TB3L’de final grubuna kalmış ve lige çıkma yolunu açmıştı. Tekrar Caferağa’ya döndükleri ilk maçta yine uzatmaya gittiler ancak TB2L’nin ilk maçında Antalya BŞB’ye mağlup oldular.

İstanbul DSİ’de Pitts 29 sayı, Ömer Sancaklı ve Erdal Albayrak 12’şer sayıyla oynadılar.
Antalya BŞB’de Dobie’nin canı biraz oynamak istemiş ve 39 sayıyla sezona çok sert bir başlangıç yapmış.

Pamukkale Üniversitesi: 76 – Pertevniyal :75

Göztepe Sportif’in haklarını satın alarak lige gelen Pamukkale Üniversitesi, Gökhan Taştimur’u da takımın başına getirerek iddiasını ortaya koydu. Salonu, basketbol ortamı, internet sitesi ile ciddi bir organizasyon peşinde olduğunu her fırsatta gösteren bir ekip Pamukkale Üniversitesi. Defalarca lige çıkma başarısını yakalamış Mahir Bayrak, Melih Sevda, Gürol Karamahmut gibi tecrübeli oyuncuların yanına iyi parçalarla dolduran Pamukkale, Osiris Eldridge ve Boris Rothbart ile de yabancı hakkını çok iyi kullandı.

Geçen sezon ligden düşen ancak Pİ Koleji’nin haklarını alarak lige dönen Efes’in pilot takımı Pertevniyal 94 ve sonrası oyuncularla mücadele ediyor bu sene. Oğulcan Baykan, Emircan Koşut, Berk Demir, Bulut Altın, Furkan Korkmaz, Efes’in kadrosunda bulunan ancak zaman zaman Pertevniyal’de de oynayacak olan Burakcan Yıldızlı, Okben Ulubay bu sezon Pertevniyal’i taşımaya çalışacak gençler olacaklar. Kısa zamanda da bir 5 numara transferi gerçekleştirecek Pertevniyal.

Son periyoda kadar maçı önde götüren Pertevniyal, 1 dakika kala rakibine yakalandı ve maç uzatmaya gitti. Uzatmada Pamukkale ciddi bir avantaj yakalasa da Bulut Altın 30 saniyede 6 sayı üreterek takımını öne geçirdi ancak günün yıldız ismi Eldridge 8 saniye kala bulduğu turnikeyle maçı takımına getirdi.

Pamukkale’de Rothbart 22 sayı – 14 ribaund, Eldridge 22 sayı – 7 ribaund – 4 asist ile oynadı.

Pertevniyal’de Bulut 25 sayı – 4 ribaund – 6 asist, Oğulcan Baykan 20 sayı , Emircan Koşut 13 sayı – 8 ribaund ile maçı tamamladı.

Darüşşafaka Doğuş: 73 – Hacettepe Üniversitesi: 66

Son yılların en önemli projelerinden Darüşşafaka Doğuş, 1.ligde mücadele etse sorun yaşamayacak bir takımı 2.lige kurarak başına Orhun Ene’yi getirdi. Hedef elbette lige çıkmak, ancak uzun vadede çok daha önemli beklentiler var. Nedim Yücel, Bekir Yarangüme, Ersin Görkem, Erbil Eroğlu, Gökper Gen, Lynn Greer gibi isimleri transfer ederek sezona başlayan Darüşşafaka Doğuş, Federasyon Kupası’nda Akhisar’a elenmişti.
Bu sezon ikinci lige düşen Hacettepe Üniversitesi, Ankara’lı basketbolcu diye adlandırılan havuzdan Cihad Şahin, Şahin Ekmen, Nezih Özbakır, Orçun Göllü gibi isimleri transfer etti. Ancak onların da maddi problemler yaşadığı söyleniyor.

Darüşşafaka Doğuş maça çok iyi başladı ve ilk çeyreği 18 – 9 önde bitirdi. Bu dakikadan sonra farkın kapanmasına da hiç izin vermeyerek sahadan 73 – 66 galip ayrıldı.

Nedim Yücel 16 sayı – 10 ribaund, Adem Ören 12 sayı – 10 ribaund ile uzun pozisyonunda Hacettepe’ye biraz ağır bastı. Ayrıca Erbil Eroğlu’nun da 7 asistinin unutmamak gerek.

Hacettepe’de Gransberry 10 sayı – 11 ribaund ,Nezih Özbakır 12 sayı – 5 ribaund ile oynadı.

İstanbul BŞB: 88 – Final Gençlik: 67

Federasyon Kupası’nı 53 sayı farkla kazanan İstanbul BŞB, iddialı ve dengeli bir takım kurdu. İlker Türel, Hadi Özdemir, Burak Erol, Umutcan Özyıldırım gibi isimlerin yanına Uşak ile lige çıkan Eric Buckner gibi önemli bir uzunu transfer ettiler.

Final Gençlik yıllardır belirli bir bütçeyle mücadele eden, yerli rotasyonunu genç ve Bursa altyapısından yetişmiş isimlere ayıran bir takım. Bu sezonda aynı stratejiyle yola çıktılar ancak içerdeki maçlarda her sezon gösterdikleri başarıyı gösteremezlerse bu sezon işleri zor.

Maç ilk çeyrekten bitti diyebiliriz. 25-12’lik skor Final’in daha ilk haftadan kaldırabileceği bir çeyrek değildi. Üçüncü çeyrekte 28-18 ile bir darbe daha indirdi İstanbul BŞB ve ilk haftayı rahat geçti.

İstanbul BŞB’de Recep Doğrusöz 18 sayı – 6 ribaund – 4 asist – 3 top çalma, Hadi Özemir 12 sayı – 10 ribaund – 4 asist, Eric Buckner 13 sayı – 10 ribaund – 3 blok ile oynadı.

Final Gençlik’de Mc Kiver 16 sayı, Oğuzhan Sungur 12 sayı, Murat Can Esen 10 sayıyla maçı tamamladı.

Maliye Milli Piyango: 62 – Akhisar Belediye: 71

Geçtiğimiz sezonların aksine Ankara altyapısından yetişmiş oyuncularla 2.lige katılan Maliye Milli Piyango, Deniz Can Çevik, Tunahan Dikmen, Hasan Sami Erdoğan, Akif Bıçakçı gibi gençlerin yanına Sean Carter ve Jacques Streeter gibi 2 yabancıyı ekledi ve ligde kalmaya çalışıyor.

Uşak’ın lige çıkmasından sonra ligin en istikrarlı takımı olarak elimizde Akhisar Belediye kaldı. Yıllardır aynı staff ile mücadele eden Akhisar’da yerli oyuncular hatta yabancı oyuncular bile aynı istikrarda devam ediyor. Tyrone Nelson’un sakatlığı onlar için çok büyük bir eksiklik olsa da geçen sezon da takımda olan Darius Morrow’u aldılar. Hakan Yapar hamlesi ise onları play-off’a hatta belki bir üste atabilecek önemli bir hamle.

2. ve 3. Çeyrekte Akhisar farkı açtı ancak Maliye’nin gençleri maçı bırakmadı ve son çeyrekte farkı tek hanelere indirdiler. Ancak Akhisar skor üstünlüğünü tecrübesiyle korudu ve sahadan galip ayrıldı.

Maliye’de iki yabancı da 14’er sayıyla oynarken Deniz Can 13, Tunahan 11 sayı – 9 ribaund kaydetti.

Akhisar’da Hakan Yapar 17 sayı – 11 ribaund – 5 asist, Levent Demirci ve Can Terzioğlu 10’ar sayıyla oynadı.

Aybars Aksu

0 yorum:

Yorum Gönder