29 Ağustos 2014 Cuma

Dünya Şampiyonası Takim Analizleri | Mısır

NASIL GELDİLER?
FIBA sıralamasında 46.basamakta bulunan Mısır, Afrika şampiyonasını 2.bitirerek Dünya Kupası bileti aldı. Çeyrek finalde Yeşil Burun Adaları’nı, yarı finalde ise Senegal’i yenerek finale çıkan Mısır, final maçında Angola’ya karşı varlık gösteremeyerek (57-40) şampiyonayı 2.bitirdi.

HAZIRLIK MAÇLARINDA NELER YAPTILAR?
Pek verimli bir hazırlık dönemi geçirdiklerini söylemek zor. Şampiyonaya hazırlandıkları Tayvan’da  8 günde 8 hazırlık maçı yaptılar fakat bunların hiçbirisinin onları zorlayıcı maçlar olduğunu söyleyemeyiz.  Bu karşılaşmalarda Ürdün, Filipinler ve Kore ligi takımlarından Ulsan’a mağlup oldular. Bu maçlarda öne çıkan tek isimleri Haytham Khalifa oldu. Özellikle mağlup oldukları maçlarda ön plana çıkan Khalifa, takımının maçtan kopmamasını sağladı.

GRUPTA NELER YAPARLAR?
Mısır’ı bu şampiyona için tanımlayacak olursak “en zor grubun en güçsüz takımı” yerinde bir tanımlama olacaktır. Fransa, İspanya ve Sırbistan karşısında bir ya da iki çeyrek oyunun kopmamasını sağlamak onların temel amacı olacaktır. Özellikle Fransa ve Sırbistan’ın muhtemel topa yapacağı baskı Mısır’ın işini bir hayli zorlaştıracaktır. Gerek Afrika şampiyonasında, gerekse hazırlık maçlarında gösterdikleri tablo hücumda dağıldıkları zaman maçı 50-60 sayı arasında bitirdikleri yönünde. Bu yüzden bu maçlarda topu karşı sahaya taşıma ve hücum süresini akıllıca kullanma konusunda dikkatli olmalılar.
Brezilya ve İran maçları Mısır’ın hedef maçları olacak. Brezilya karşısında şanslarının düşük olmasıyla birlikte, İran maçında Haddadi savunmasında doğru işler yaparlarsa turnuvayı galibiyetle kapatabilirler. Hatta  olası İran galibiyetinin moraliyle çıkılacak Brezilya maçında turnuvanın sürpriz sonuçlarından birini bile görebiliriz.

KADRO ANALİZİ
Tamamen yerel ligde oynayan oyunculardan kurulu bir kadroyla İspanya’ya gelen Mısır daha çok kısalarına güveniyor. 1 numaralı pozisyonda Mouhanad El Sabagh ve takımın en tecrübeli oyuncusu Wael Badr Mısır’ın en önemli kozları olacak. İlk 3 maçlarında bu iki isim oyunun koptuğu anlarda takıma soğukkanlılık kazandırabilirlerse rakiplerden yenilecek farklar minimum düzeyde olacaktır. 2 numarada ise hazırlık maçlarının en etkili ismi Sherif Abdalla ve Ibrahim El Gammal dikkat çekiyor. Özellikle Abdalla turnuva boyunca Mısır’ın skor yükünü çekecektir diye düşünüyorum. Hazırlık maçlarını dikkate aldığımızda El Sabagh-Abdalla uyumu dikkat çekti, boş şutlar yaratılabilirse 10 sayı ortalaması Abdalla için pek de uzak gözükmüyor. Uzun rotasyonu için “sınırlı” kelimesini kullanmak Mısır için iyimser bir tablo olarak duruyor. Orijini pivot olan tek oyuncuyla turnuvaya gelen Mısır, boyalı alanda büyük sorun yaşayacak gibi duruyor.

Genç bir kadroyla turnuvaya gelmelerine rağmen Badr ve Abdalla’nın 30 yaşını geçmiş olması Mısır için büyük bir dezavantaj. Eğer baskıya rağmen bu iki isim kondisyon olarak maç içinde kalabilirlerse Mısır’ın 1 ya da 2 galibiyet alması olası gözüküyor.

0 yorum:

Yorum Gönder