23 Ağustos 2014 Cumartesi

Dünya Şampiyonası Takım Analizleri | Güney Kore


NASIL GELDİLER?
Dünya klasmanında 31. sırada olan Güney Kore, 2013 Asya Erkekler Basketbol Şampiyonası yarı finalinde ev sahibi Filipinler’e 86-79 kaybettikten sonra 3.'lük maçında Tayvan’ı rahat geçerek İspanya yolcusu oldular. Bu şampiyonada Kore adına en etkili iki isim Cho Sung-Min ve emektar pivot Joo-Sung Kim oldu. Özellikle Joo-Sung Kim boy ortalaması bir hayli düşük olan turnuvada boyalı alanda yarattığı farkla ülkesini bu turnuvaya taşıdı.

HAZIRLIK MAÇLARINDA NELER YAPTILAR?
En azından Temmuz ayı için konuşmamız gerekirse, Güney Kore oynadığı hazırlık maçlarıyla bizlere net bir fikir vermedi. Yeni Zelanda ile deplasmanda 3, kendi ülkelerinde 2 maç olmak üzere 5 maç yapan Kore, bunun yanı sıra Dünya Şampiyonası vizesini almak için 2013'te mağlup ettikleri Tayvan ile de 2 maç yaptılar. Yeni Zelanda ile yaptıkları 5 maçta 2 galibiyet alırlarken son maçlarını da Penney’nin son saniye basketiyle kaybettiler. Bu maçlardan yalnızca 76-75 kazandıkları maçın görüntülerine ulaşma şansım oldu, bu maçta da kadro analizi kısmında değineceğim 39 yaşındaki Moon Tae-Jong neden bu kadroda olduğunu izleyicilere gösterdi.

GRUPTA NE YAPARLAR?
D grubunda yer alan Kore, Meksika ve Angola’yla beraber 4.'lük için mücadele edecek gibi duruyor. iki Avrupa takımı Litvanya ve Slovenya karşısında varlık göstermeleri zor, Avustralya karşısında sürpriz yapma ihtimalleri var ama konsantre olmaları gereken 2 maç, ilk oynayacakları Angola ve son oynayacakları Meksika maçları olacaktır. Kişisel düşüncem Meksika’ya yenilecekleri ve 5.olacakları yönünde, ama bu yazıyı yazarken onlarla aramda oluşan tek taraflı bağ yüzünden 4. olup ikinci tura kalmalarını çok isterim

KADRO ANALİZİ
Bu oyunda başrolde olan 3 Kore oyuncusundan ikisi bu turnuvada olmayacak ama Kore’nin genel oyun yapısı hakkında bize fikir vermesi açısından önemli bir pozisyon olduğunu düşünüyorum. Guard'ın topu karşı alana çabuk getirişi (bu turnuvada Yang Dong-Geun bu görevde) ve birbirlerini çok iyi gören 4 ve 5 numaralar (bu turnuvada Kim Joo-Sung ve Kim Jong-Kyu) Kore’nin hücum planlarının en önemlilerinden.
Bu da 2 sene önceki Dominik maçında yine uzunların hem birbirlerini hem de katları nasıl görebildiklerini gösteren bir pozisyon.

Uzunları yeterince övdükten sonra biraz da takımın forvetleri ve kısalarına bakalım. Takımın turnuvadaki muhtemel en skorer ismi Cho Sung-Min olacak. Kore liginde 15 sayı ortalamasıyla oynayan Cho, boyalı alanda Kim’lerin tıkandığı zaman devreye girip takımına nefes aldırmasıyla biliniyor. Ayrıca kısa forvet oynamasına rağmen son 2 resmi turnuvada Kore’nin en çok ribaund alan 2.oyuncusu olması da göze çarpan ayrı bir istatistik. Fakat hazırlık maçlarında koç Cho’ya nispeten az süre vererek kısa forvet pozisyonunda Moon Tae-Jong’a süre vermeyi tercih etti. Bu iki oyuncunun yerel liglerinde adeta bir İbrahim Kutluay, Harun Erdenay görevi gördüklerini düşünürsek Kore’nin bu ikiliden her maç 25-30 sayı bulması çok da uzak bir ihtimal değil.

Kısalar ne alemde dediğinizi duyar gibiyim. Takım kaptanı Yang Dong-Geun’un sürüklediği Kore’de 2 numarada Park ile Kim arasında forma rekabeti var. '88 doğumlu Kim’in bu sezon ligde gösterdiği iyi performans onu biraz daha ön plana çıkarıyor gibi gözükse de bu pozisyonun Kore’nin zayıf karnı olduğunu söylemekte yarar var.

GÖZÜNÜZ ÜSTÜNDE OLSUN
Bu bölümde size önerebileceğim isim Kim Jong-Kyu. Turnuvada muhtemelen ilk 5 başlayacak olan Kim, ligde 10 sayı 6 ribaund ortalamalarıyla takımına büyük katkı sağlayarak milli takımdaki yerini sağlamlaştırdı. Takımın tecrübeli ismi 79'lu Kim’i 4 numaraya kaydırarak Kim’i 5 numarada oynatacak olan koç ondan Litvanya ve Slovenya maçlarında önemli bir performans bekliyor olacak. Kim yaş itibariyle tecrübesiz gözükse de Asya Şampiyonası'nda önemli işler yaptı. 79'lu Kim’in tecrübelerinden saha içinde bir şeyler kapacak olursa Kore adına etkili işler yapacağını düşünüyorum.
Ayrıca 12 kişilik kadroya girmesi halinde 94 doğumlu 2.06 lık Lee Jong-Hyun’a da dikkat etmenizi öneririm.

0 yorum:

Yorum Gönder