24 Ağustos 2014 Pazar

Dünya Şampiyonası Takım Analizleri | İran

İran ve spor kelimelerini birlikte kullandığımızda çok fazla şey çağrıştırmazken İran basketbolunun Hamed Haddadi'den ibaret olmadığı bir dönemdeyiz. Dünya Şampiyonası'nda elbette gözler onlarda olmayacak ancak kıtanın en önemli temsilcisi olarak İspanya'da yerlerini alacaklar.

Rajko Toroman ve Veselin Matic gibi Sırp ekolünün orta sınıf temsilcilerinin yarattığı fark bile İran'da oldukça güçlü bir etki yarattı. Takımın başında bir dönem kendi ülkesinin milli takımını da çalıştırmış Sloven koç Memi Becirovic var. İran'ın üç Asya Şampiyonası, iki Asya Kupası zaferlerine ek 2008 Pekin Olimpiyatları ve 2010 Dünya Şampiyonası'nda boy göstermesinde bu koçların katkısı yadsınamaz. Ancak bir isim var ki diğerlerinden biraz ayrılıyor; Hamed Haddadi.

Yao Ming'in sahneden çekilmesinin akabinde kıtanın en önemli uzunu ünvanını devralan Hamed Haddadi, Asya kıtası dominasyonunu Çin'den İran'a geçirmiş oldu. İranlı bir basketbolcunun dünyanın sayılı liglerinden biri olan NBA'de forma giymesi ise siyasi ve sportif için ayrı birer yazı konusu. Bu duruma değinmek Haddadi'nin İran'daki etkisini vurgulamak için yeterli bir done olabilir. 29 yaşındaki pivotun İran'ın en büyük kozu olduğunu söylemeye gerek yok. İran'ın maçlarda direnç gösterebilmesinin en önemli formülü Haddadi üzerinden şekillenen set hücumları. Pick&roll hücumlarında Haddadi'nin toplu veya topsuz devrilebilmesi ve fiziğinin avantajıyla etkili perde yapabilmesi en temel silahları konumunda. Ayrıca Haddadi'nin sırtı dönük birebirlerde etkili olması, yardım geldiğinde boştaki oyuncuyu görebilmesi(son Asya Kupası'nda maç başına 2 asist ortalaması) kilit faktörler olarak görülebilir. Ayrıca pivot rotasyonunun diğer isimleri Asghar Kardoust ve Rouzbeh Arghavan'ın da benzer şeyleri iyi yapıyor olması İran'ın 40 dakika boyunca benzer bir oyun şablonunda kalmasını sağlıyor. Pivot rotasyonunun offscreenler'i başarılı uygulamaları ve pivotların boyalı alandaki kapladıkları alan sayesinde üçlük çizgisinin gerisinden kolay atışlar bulabiliyorlar zaman zaman.

Ancak İran'ın yay gerisinden berbat bir durumda olduğunu da vurgulamak gerek. Temmuz ortasında oynanan Asya Kupası'nda takımın en çok üçlük kullanan beş isminin % 18.8'lik bir ortalaması durumun vehametini açıklamaya yetecek cinsten. Ancak İran'ın en temel sıkıntısı bu pozisyonları hazırlayacak, oynatacak kısaların yetersizliği. Takımın en önemli dış oyuncusu 23 yaşındaki Mohammad Jamshidi. Penetresi iyi, yay gerisinden vasat olan bir oyuncuysanız İran'da takımın skoreri bile olabilirsiniz. Jamshidi, Temmuz'daki turnuvada oldukça iyi gözükse de hazırlık maçlarında dakikaları azaldı. İzlediğim Litvanya maçındaki görüntüsü de rolünün küçülmesi, rakiplerin büyümesi ekseninde çok iyi durumda değildi. Birebirinin güçlü olması ve nispeten skora yatkınlığı onu ön plana çıkarıyor. Samad Nikkhah'ın da öne çıktığı noktalar bunlar. Kendi şutunu yaratması, birebirleriyle Jamshidi ile oyun yapısını benzetebiliriz. Daha istikrarlı ve daha tecrübeli olması kısa forvet rotasyonunda Nikkhah'ı öne çıkarıyor. Takımın diğer gençleri Sajjad Mashayeski ve Behnam Yakhchalidehkordi de sakatlıklarla birlikte Asya Kupası'nda takımın temel taşlarını oluşturmuşlardı. Ancak ortaya koyabildiklerinin oldukça sınırlı olmasından ötürü kısa rotasyonunda takımın tecrübelileri Hamed Afagh ve Erfan Nasaj Pour'u daha çok izleyeceğiz. Bu iki ismin skor üretme güçlerinden ziyade takımı oynatma alanında daha etkili olması koç Becirovic'in de temel beklentilerinden. Mahdi Kamrani ve Arsalan Kazemi ikilisi yıllardır bu takımın içinde. Rolleri belli olan ve yıllardır bu takımda kendilerine yer bulan Kamrani ve Kazemi belli bir seviyede katkı verebilecek düzeyde.

Asya Kupası'nda özellikle boyalı alan savunmasında soru işaretleri oluşturmuştu İran. Litvanya maçında rakip 2-3 numaraların cutlarıyla bolca basit basketler yemeleri takım savunmasının çok üst seviyelerde olmadığının kanıtı. İran'ın mücadele gücünün seviyesi ne kadar yüksek de olsa oyun bilgisinin yetersizliği çok basit savunma hatalarına yol açıyor. Hücumda önemli bir opsiyon olan Hamed Haddadi'nin de caydırıcılığının olmaması durumun üzerine tuz - biber ekliyor.

Beklenti: İspanya'nın grubunda yer alıyor olmaları maçlarının göz önünde olacağı anlamına gelse de İran için hedef konacak bir tane maç var. İspanya, Sırbistan, Brezilya ve Fransa'ya karşı oynanacak maçların 1-2 tanesinde ortaya konacak ciddi eforla alınacak şanlı mağlubiyet, bir nevi özgüven anlamına gelecek onlar için. Turnuvanın beşinci günü oynanacak Mısır maçını kazanmak onlar için yeterli olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder