30 Ağustos 2014 Cumartesi

Dünya Şampiyonası Takım Analizleri | Meksika

Yakın döneme kadar Meksika ve basketbol denince aklına pek birşey gelmez aslında insanın. Ancak geçen sene kazandıkları Centrobasket, 2 NBA oyuncuları ve geçtiğimiz sezon ligimizde forma giyen Paul Stoll sayesinde biraz daha yakınlaşabildik onlara. Dizilerden ve filmlerden aklımızda oluşan Meksika insanı figürü, basketbol takımlarına da sirayet etmiş. Kalitesiz oldukları söylenemez ama aşırı uç ve marjinal bir mentaliteye sahipler. Rakibe ters de gelebilirler, galibiyetsiz de dönebilirler. Ama izlemesi tuhaf bir keyif veriyor bu takımı.

Takım yapısına gelince, oyun zekası üst düzey bir kısaları yok. Meza ve Stoll oyun kurucu; Martinez, Cruz ve Jorge Gutierrez forvetlerde görev yapıyor. Dinlendirme dışında bu 5'linin dışına pek çıkmadıklarını söyleyebiliriz. Solak Martinez, ceza şutları iyi ve takımı tamamlayıcı bir görevi var. Cruz ise Gutierrez ile birlikte ana dış skorerler. Cruz penetrelerle, Gutierrez ise hem topla hem topsuz cutlarla etkili olmaya çalışıyor. Ama takımı ona ne kadar destek veriyor muamma. Stoll alıştığımızın aksine burada daha sakin bir görüntüde(ya da takımı sağolsun hiç sırıtmıyor). Uzunlarda ise Ayon, takımın en temel oyuncusu durumunda. Sıkıntılı pota altında ribaund canavarı, çok dengeli değil belki ama post-up silahı var, tepeye çıkıp içeriyi boşaltıp pas bile indirebiliyor. Centrobasket'te 3'ün üstünde asist ortalaması vardı. Hector Hernandez ve Adam Parada, onu tamamlamaya çalışan ikili. Pek becerdikleri söylenemez ama Parada orta mesafesi ve savunma işlevleriyle biraz daha etkili.

Takımdaki oyun kurucu eksikliği top kullanmada dengesizliklere yol açıyor. Maçtan maça önemli farklar ortaya çıkabiliyor. Cruz'un tek başına takımı sırtlaması ya da Ayon'un her şeyi yapmaya çalışması gibi unsurlar olabiliyor. Ama haklarını yemeyelim dış oyuncular şut imkanı varsa atıyor yoksa bir penetre daha edip, pas ya da potaya atak imkanı arıyor. Ama tabi bu işler sistem dahilinde değil oyuncu içgüdüsüyle spontane oluyor. Hazır bahsi açılmışken spontane yaptıkları birşey daha var: Savunma. Savunmaya istekli başlıyorlar ancak heveslerine yeniliyorlar. Yüzü dönük uzun tutmakta sıkıntı yaşıyorlar. Ayrıca geriye iyi koştukları da söylenemez. Çok fazla top kaybına meyilli bir takım için ciddi defekt.

Gutierrez ve Ayon, iki NBA oyuncusundan birini hep sahada tutmaya çalışıyorlar bu bağlamda Gutierrez'in benchte başladığı maçlar vardı. Kendilerince mantıksız bir çözüm değil. Üzerlerinde ciddi bir baskı da yok. Bunun getireceği rahatlık işlerini kolaylaştırabilir. Ancak yukarda belirttiğim gibi alttan ve üstten sınırları pek
belli değil. Yinede 2 galibiyetin üst tura yeteceği bir grupta şansları azımsanmayacak kadar var.

Habib Beyatlı

0 yorum:

Yorum Gönder