29 Ağustos 2014 Cuma

Dünya Şampiyonası Takım Analizleri | Porto Riko

Amerika kıtasının uluslararası turnuvalarda görmeye alışık olduğumuz ekiplerinden Porto Riko, İspanya 2014 ile 13. Dünya Şampiyonası'na katlıyor. 86'dan beri turnuva atlamayan Porto Riko, 1990'daki yarı finalden 2002'deki çeyrek finale dek şampiyonalarda kendini gösteren bir ülke olmayı başardı. 2006 ve 2010'da ise grup aşamalarında Çin'i mağlup etmelerine rağmen genel averajda altta kalarak üst üste 2 kez aynı senaryoyu yaşadılar ve 2. turdan uzak kaldılar.

Geçtiğimiz sene düzenlenen Amerika şampiyonasında aldıkları gümüş ile İspanya'ya gelen Porto Riko'nun kadrosunda ciddi eksikler mevcut. Milli takımı bırakan Larry Ayuso'nun yanında John Holland, Maurice Harkless ve 2014 draftında Miami Heat tarafından ilk turda draft edilen Shabazz Napier takımda yer almayacaklarını açıkladılar. İspanyol koç Paco Olmos'un elindeki 12 kişilik kadro nispeten düşük profilli ancak sürpriz potansiyeli taşıyan bir yapıda. Takımla ilgili notlara geçecek olursak;

-Carlos Arroyo ve JJ Barea Porto Riko'nun ön plana çıkan iki ismi, hücumdaki en ciddi silahları. Belli bir yarı saha set düzenleri olmadığı için takım neredeyse 40 dakikanın tamamında Arroyo ve Barea'nın yaratıcılığına bağlı kalıyor. Takımın ne kadar ileri gideceğini bu ikilinin performansı belirleyecek. İlk beşte birlikte başlasalar da maç içinde belli sekanslarda tek oyun kurucuya dönmeyi tercih edebiliyor koç Olmos. Hazırlık maçlarından bir genelleme yapmak doğru olmasa da bu anlarda verimin daha üst seviyelerde olduğu söylenebilir. Barea, sahada olduğu anlarda skor yükünü tamamen üstüne alıp bire bir üzerinden bolca top kullanırken Arroyo daha çok ikili oyuna başvuruyor, pas açılarını kovalıyor. Arroyo'lu bölümlerde normalde etkin bir rolü olmayan oyuncuların devreye girdiğini, skor dağılımına katkı sağladığını gözlemlemek mümkün.

-Hücumda dikkat çeken unsurlardan biri de 24 saniyenin büyük bir kısmında topun 3 sayı çizgisi etrafında dolaşması. Boyalı alanda pozisyon üretebilecek bir 5 numaranın olmaması iç-dış dengesinin bozulmasına yol açıyor. İlk beş çıkan uzunlardan Renaldo Balkman, takımın hücumdaki 3. opsiyonu, Arroyo - Barea ikilisinin en fazla beslediği isim. Ancak asistler haricinde iyi bir yüzü dönük ya da sırtı dönük oyununun olmaması aktivitesini sınırlıyor. Ricardo Sanchez ise iyi bir şutör ancak sağlam bir boyalı alan bitiricisi değil, içerideki mücadelelerde güçsüz kalabiliyor. Bu iki ismi yedekleyen isimler Ramon Clemente ve Daniel Santiago. Clemente, Porto Riko'nun pota altındaki eksikliğini zaman zaman giderebiliyor ancak bir istikrardan söz etmek mümkün değil. Malaga ve Efes'ten hatırlayacağımız Santiago ise artık 38 yaşında ve süreleri oldukça sınırlanmış durumda. Sahada olduğu dakikalarda kendisine hazırlanan sırtı dönük oyunlar olsa da artık farklılık yaratabilecek seviyede değil.

- Savunmada karşımıza pek parlak bir tablo çıkmıyor. Özellikle perimetre savunmasının felaket düzeyde olduğunu belirtmek lazım, basit bir penetre-pas dahi Porto Riko defansının dağılmasına yetebiliyor. Özellikle Arroyo'nun savunmadaki eksikliğini arkada kapatabilecek bir çember koruyucusuna sahip olmamaları ve sıkça ters eşleşmelere yakalanmaları diğer handikaplar.

- Yetersiz boyalı alan etkinliğinin yanında hızlı hücumların da bir silah olarak ortaya çıkmaması, dış şutlardaki yüzdenin Porto Riko'nun maç kazanmasında Arroyo - Barea'nın performansıyla birlikte kilit unsur olacağı göze çarpıyor. Bu noktada bu ikiliye yardımcı olacak temel isimler Ricardo Sanchez ve Alex Galindo.

Beklenti: Gruptaki görüntüye bakıldığında ilk etapta Porto Riko'yu 4. sıra için aday göstermek mümkün. Ancak iki şekilde de sürprize açık bir yapıda olduklarını es geçmemek lazım. Üstteki üçlüden birinden maç çalıp, ardından Filipinler ya da Senegal karşısında bir yenilgi alırlarsa şaşırmamak gerek.

0 yorum:

Yorum Gönder