24 Ağustos 2014 Pazar

Dünya Şampiyonası Takım Analizleri | Senegal

Senegal'in son yıllarda Afrika'da ön plana çıkan bir ekip olduğunu söylemek güç. Kıta şampiyonasında podyumda yer alma açısından 70'ler ve 90'larda etkili olsalar da ev sahibi olarak altın kazandıkları 97'den itibaren son Afrobasket'e dek bir istisna dışında hep üst sıraların uzağında kaldılar. O istisna ('05 - gümüş) kendilerine 2006'daki Dünya Şampiyonası'na katılma hakkı kazandırdı nitekim Japonya'da rakiplerinden maç başına ortalama 20 sayı fark yediler ve 0/5 yaparak elendiler. Geçen seneki Afrobasket'te ise çeyrek finalde Nijerya'yı sürpriz bir sonuçla 64-63 mağlup ettiler ve oradan bronz madalyaya yürüyerek Dünya Şampiyonası biletini kaptılar.

Senegal, İspanya'ya 2013'le karşılaştırıldığında oldukça farklı bir kadroyla geliyor. Açıklanan 12 kişilik kadroda geçen senden sadece 4 isim bulunuyor ki bu durum kupanın Senegal adına yeni bir deneyim olacağının göstergesi. Hazırlık maçlarından yola çıkarak takımın yapısı hakkında notlara geçecek olursak;

- Minnesota'da başarılı sayılabilecek bir sezonu ardında bırakan Gorgui Dieng takımın ana parçası. 2.11'lik boyu ve geniş kulaç açıklığı ile iyi bir çember savunmacısı, ciddi bir blok tehditi aynı zamanda boyalı alandaki üretkenliğinin dışında dışarıdan 1'e 1 oynama yeteneğine sahip ve etkili bir orta mesafe şutu var. Dieng'in pota altındaki partnerinin de Hamady N'Diaye olduğu düşünülürse bu ikilinin ciddi bir fizik avantaj yaratacağını öngörmek mümkün. Nitekim maçlara baktığımızda bu ikilinin sahada olduğu dakikalarda beklenen sertliğin sağlanamadığını görüyoruz, caydırıcı bir boyalı alan savunmasıyla karşılaştığımız pek söylenemez. Aynı şekilde işin hücum tarafında da ne bir alçak post oyunu, ne de verimli işlenen bir pick&roll görmemiz zor. Uzunlar ekmeğini çoğunlukla hücum ribaundları sayesinde 2. şans sayılarından çıkarıyor, bir de Dieng'in bire bir üzerinden yarattığı pozisyonlar var elbette.

- 1 numaranın tepede uzunla oynadığı pick&roll Senegal'da hücumun temelini oluşturuyor. Ancak yukarıda değindiğim gibi bu ikili oyunlarının verimi oldukça düşük seviyelerde. Dieng ya da N'Diaye yaptıkları sağlam perdenin ardından iyi bir şekilde devrilse de oyun kurucuların saha görüşü eksikliği ve ezbercilikleri p&r'ın etkisiz olmasına (belli zamanlar top kaybı) yol açıyor. Bu ikilinin sahada olmadığı dakikalarda ise tamamen geri plana atılıyor ikili oyunlar.

- Takımda göze çarpan bir diğer eksiklik SG - SF rotasyonundan hiçbir ismin hücum düzenlerinde yerinin olmaması. Bu bölgelerde özellikle dış şut tehditi yaratacak bir oyuncunun bulunmaması Senegal'in alternatiflerini sınırlıyor, rakibin savunma stratejisi yaratma konusunda elini güçlendiriyor.

- Zayıf bir benchlerinin olduğu aşikar. Oyun kurucular hariç takımın diğer bölümlerinde kadro derinliğinin olduğu pek söylenemez. Koç Cheikh Sarr bu duruma rağmen hazırlık maçlarında dakikaları dengelemeye çalışsa da şampiyonada süre vereceği oyuncu sayısını sınırlamak zorunda kalacaktır.

-Rakibin ikili oyunlarında sıklıkla oyun kurucuya ikili sıkıştırma getirmeyi deniyorlar ancak burada da açık verdiklerini söylemek lazım. Planları işlemediği zaman adam paylaşımına geri dönmede sıkıntı yaşıyorlar ve sonuç genellikle rakip takımın uzunundan gelen kolay bir basket oluyor. Adam paylaşımındaki sorunu rakiplerinin hücuma hızlı çıktığı anlarda da yaşıyorlar.

-Senegal'in turnuvadaki maçlarda oyunda kalmasını sağlayacak kilit biri hızlı hücum şansını ne kadar sık yakaladıkları olacak. Rakibi top kaybına zorlama konusunda elle tutulur bir başarıları olmasa da oyunun temposu arttığında ivmelerinin yükseldiği bir gerçek. Topu karşı yarı sahaya hızlı getirdiklerinde veya topu ilk 10 saniye içinde kullandıklarında isabet yüzdelerinin arttığını belirtmek lazım.

-Akılda tutulması gereken son bir not da hazırlık maçlarının belli sekanslarında denedikleri 1-3-1 zone. Özellikle İspanya'nın bu savunmayı delmesi zor olmadı ancak şampiyonanın belli anlarında karşı tarafı şaşırtacak bir silah olabilir.

Beklenti: Gruptan çıkma gibi bir amaçları elbette yok, çoğu kişinin B Grubu sonunculuğu için gözü kapalı yazdığı bir ekip Senegal. Filipinler'i yenip, diğer maçlarda olabildiğince uzun süre skoru dengede götürmeye çalışmak gerçekçi bir hedef olabilir onlar adına.


1 yorum:

A fascinating tactical match-up between the two managers was awaited by all, but Luis Enrique's plans were thrown for a loop early on when Jordi Alba was forced to leave the match with a hamstring injury and was replaced by Lucas Dignegta 5 apk

Yorum Gönder