30 Ağustos 2014 Cumartesi

Dünya Şampiyonası Takım Analizleri | Ukrayna

İyi bir koç ve düzenle birlikte bir sonraki Eurobasket'in de ev sahipliğini alan Ukrayna basketbolu için her şey, ülkedeki siyasi durumun karışmasına kadar güllük gülistanlıktı aslında. Tarihinde ilk kez bir FIBA Dünya Şampiyonası'na katılan Ukrayna, kafaları basketbolda tutmak için ekstra efor sarfetme durumunda kalabilir. Yine de koç ve oyuncu grubunun geçen yazla hemen hemen aynı olması herhangi bir gereksiz adaptasyon sürecine mahal vermezken, benzer bir takım görmemiz olasılığını da arttırıyor.

Koç Fratello'yla birlikte takımın dışarıdan devşirdiği Pooh Jeter, yine sistemin merkezindeki isim ve koçun parke üzerindeki gölgesi konumunda. Gerek set seçimi gerekse tempo kontrolünde karar mekanizması olacak yine kendisi. Tepede başlayan uzunların perdelerini ağırlıklı asist veya dribbling üzeri şutla kullanmasını fazlasıyla tecrübe etmek mümkün Ukrayna hücumlarında. Zabirchenko ve Olexandr Mishula'nın, Jeter'ı yedekleme ve destekleme konusunda göstereceği performans da en az Pooh Jeter'ın performansı kadar önemli olacaktır.
Diğer yanda takımın skor üretmedeki ana opsiyonlarından biri de her sezon üstüne koyarak bir şut makinesine dönüşmeye başlayan Sergii Gladyr. Hem sabit şutör, hem dribbling üzeri uzunun yardımıyla çok rahat skor üretebildiğini geçen yaz görmüştük. Bazı hızlı hücumları yarıda kesip kaldıracak kadar kendine güveni olan Gladyr, sistem içinde bazen şaşırtıcı uzunlukta bir sürede toptan uzak kalıp topun ona gelmesini bekleyebiliyor. Bu durum pek tabi soğuma gibi bir soruna yol açmıyor. Düzen dışı da skor üretebilmesi onu bir miktar skorerin çok yönlüsü olarak yaftalayabilmemize olanak sağlıyor.

Kadro özelliği olarak Ukrayna, hemen hemen her pozisyonda biraz fizikli. Forvetler ve uzunların kalıplı olmaları, çevik guard'larla birleşince gömülme riskinin alınmasını kolaylaştırıyor. Hatta yarı saha savunmasında bazı perdelemelerdeki anlaşmazlıkları göz ardı edersek iletişim seviyesi ve geri koşma/yerleşim hızı olarak turnuvadaki birçok takımdan iyi durumdalar. Kredi yine haliyle Mike Fratello'ya.

Kısalarla birbirini tamamlayan uzunlardan ayrıca bahsetmek gerek. Ağırlıklı Natyazhko-Korniyenko'nun birlikte parkede olduğunu ve yine set offense'e ikisinin ağırlıklı şekilde tepede başladığını buraya not düşüyorum. Elbette ki ikisinin de orta/uzak mesafe menzillere sahip olması çok etkili bunda. İkili oyunda iç/dış dengesini sağlamalarına ve harika spacing'e giden yol yine en az bir şutu olan uzundan geçiyor. Slava Kravtsov'un geçen yaz bir çift taş gibi ellerle mundar ettiği onca topu bu yaz daha olumlu kullanabileceği hazırlık döneminde görülebiliyor ayrıca.

Turnuvada yayın başına oturup da kalem-kağıtla takip edilebilecek takımların arasında Ukrayna. Ayrıca belki de Dünya Şampiyonası tarihinin en genç oyuncusunu kadroda bulunduruyorlar: Sviatoslav Mykhailiuk. Hazırlık döneminde biten karşılaşmalar hariç ana rotasyona giremedi ama süre bulduğu her an müthiş potansiyelinden birkaç kuple bir şey gösterecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder