30 Ağustos 2014 Cumartesi

Dünya Şampiyonası Takım Analizleri | Yunanistan

Giannakis'in görevden ayrılmasının ardından Avrupa'nın belli seviyedeki koçlarına şanslar veren Yunanistan, henüz beklentileri karşılayabilmiş değil. Trinchieri'yle geçen yıl yaşanan hayal kırıklığının ardından Spanoulis'ten de yoksun Yunanistan'da beklentiler yine çok büyük. Beklenti altında kalma ihtimalleri de epey fazla.
Türkiye'de basketboolu yakından takip edenlerin de önemli bir saygı gösterdiği koç Fotios Katsikaris,beklenen potansiyelini henüz büyük bir kulüpte göstermiş değil. Geçtiğimiz sezon Rusya Milli Takımı'nda göreve başlayan ancak federasyondaki garipliklerin neticesinde Eurobasket öncesi istifasını verebilecek bir duruşa da sahip kendisi. Tıpkı kendisi gibi potansiyel vaadeden ancak top seviyede koçluk yapamayan Trinchieri'den sonra biraz daha sağlam adımlarla ilerliyor. Yunan basketbolunun genç jenerasyonundan risk taşıyacak bir tercihte bulunmayarak yaş ortalamasını yükseltti.

Vassilis Spanoulis, Stratos Perperoglou, Michael Bramos, Loukas Mavrokefalidis gibi önemli parçalar bu kez kadroda yer almayan isimler. Genellikle çift oyun kurucuyla izlediğimiz Yunanistan'ı turnuvada zaman zaman bu düzenden uzaklaşmış göreceğiz. Hatta Zisis/Calathes - Vasileiadis - Papanikolaou/Antetokounmpo - Printezis - Bourousis hazırlık döneminde en çok maçlara başlayan ilk beş olarak dikkat çekiyor. İyi bir savunma beşi olmamasına rağmen takımın yoğun çaba göstermesi, sık sık forvetten (K-Pap veya Antetokounmpo) yardım getirebiliyor oluşları onları ayakta tutmaya yetiyor genellikle.Bazen bu ikilinin beraber kullanılıyor oluşu onların agresiflik seviyesini çok yukarılara çıkartıyor. Katsikaris'in savunma direncini yukarı çekmek için başvurduğu bir diğer yöntem de rotasyonu uygulaması. Sık değişiklikler yaparak takımını diri tutmayı amaçlamış ve bunu da hazırlık döneminde iyi bir şekilde uygulamıştı.

Hücumda ise durumlar onlar adına daha olumlu. Bourousis gibi önemli skor meziyetleri olan bir pivota sahipler. 20 dakika civarında oynadığı her karşılaşmada çift haneyi görebilecek bir isim. Ancak Bourousis'in rotasyonundaki ne Vougioukas ne de Glyniadakis istenen katkıyı verebilecek isimler. Bourosis'in tam olarak iyi yapamadığı çember savunuculuğu, ribaund konusunda ondan da kötü durumda bu ikili. Geçtiğimiz turnuvada Mavrokefalidis'in sakatlanması ve Kavvadas'ın yetersizliğiyle ciddi sorun yaşamışlardı pivot rotasyonunda. Kaimakoglu - Printezis'i birlikte kullanarak size olarak kısalsa da bunu tolore edebilecek bir opsiyon bazı rakiplere karşı kullanılabilir. Geçen yıl kadroda olmayan Kaimakoglu'nun hem yay gerisinden etkili olması hem iyi ribaundçu olması bitik Fotsis'e göre en büyük artıları 2013'ten bu yana. Forvetler Antetokounmpo ve Papanikolaou'dan ayrıca bahsetmek gerek. Birebirleri güçlü, potaya gidebilen, atletik ve şutu olan iki isim Yunanistan'ın aslında oyunun her alanındaki en büyük silahları. Birlikte oynadıklarında da takımı kısaltmadan sahada kalmış olabiliyorlar. Üç numaralarla eşleşme sıkıntısı yaşayabilecek takımlara karşı ciddi bir üstünlük sağlayabilirler buradan. All-around özellikli dört tane forvetle 3-4 numara rotasyonu çok büyük bir silah olacak.

Zisis, Calathes gibi saha içi organizasyonda Avrupa'nın en üst düzey isimlerine sahip olmaları da bambaşka bir artı. Bilbao'dan öğrencisi Vasileiadis'e de çok güvenen Katsikaris onun set şutörlüğü hünerlerinden faydalanmak için hazırlık döneminde bolca denemeler yaptı. Oynadığı hiçbir maçta maç başına minimum üç üçlük denemesi var Kostas'ın. Guard rotasyonu Katsikaris'in elinin en zengin olduğu ama en çok başını ağrıtan durum olabilir. Off-guard olarak kullanılabilecek Sloukas, çok iyi bir savunmacı olan ve birçok şeyden biraz biraz yapabilen Mantzaris ve şutör olarak Vasileiadis gibi üç önemli yan parça var ellerinde. Ancak bu rotasyonun en iyi iki ismi Nick Calathes ve Nikos Zisis benzer tipte oyuncular. Birlikte kullanılmaları takıma gereklı artıyı katmıyor. Calathes'in daha iyi bir oyuncu olması, Zisis'in 2004'ten bu yana Yunanistan'ın oynayacağı 10. turnuvada da kadroda yer almasının verdiği ağırlık dakikaların doğru ayarlanmasının ne kadar önemli olduğunu anlatmaya yetiyor.


Grupta Hırvatistan'la birlikte ilk sıra için çekişecek Yunanistan'ın nereye kadar gidebileceğini kestirmek oldukça zor. A Grubu'ndan gelecek ters bir rakiple çeyrek final göremeden elenme gibi bir durum bile söz konusu. Yolları çok zorlu fakat çeyrek final görememek elbette başarısızlık olarak adlandırılacaktır Yunanistan için.

0 yorum:

Yorum Gönder