27 Ağustos 2014 Çarşamba

Dünya Şampiyonası Takım Analizleri | Sırbistan

Avrupa kıtasının en önemli temsilcilerinden Sırbistan, Dusan Ivkovic'in ayrılmasının ardından efsane basketbolcularından Aleksandar Djordjevic'in yönetiminde ilk turnuvasına hazırlanıyor. Geçtiğimiz sezonki Nenad Krstic'in çevresinde kurulan genç takımdan biraz daha farklı bir yapıda mücadele edecek olsalar da önemli eksiklikler yer alıyor. Ancak bu onların madalya hedeflemelerine bir engel değil.

Dusan Ivkovic'in görevi bırakmasının ardından efsane oyun kurucu Aleksandar 'Sasa' Djordjevic'i koç olarak milli takımın başına getirdi Sırp Basketbol Federasyonu. 90lı yıllarda Ivkovic ve Obradovic'in koçluğunda üç Avrupa şampiyonluğu, bir Dünya şampiyonluğu ve bir de Olimpiyat finali gören Bodiroga, Sasa Obradovic, Divaclı Yugoslav takımlarının kazandığı tüm başarılarda kadrodaydı. 8 maçlık NBA deneyimi de bulunan Djordjevic'in İtalya'da iki yıllık(Milano ve Benetton Treviso) koçluk kariyeri de bulunuyor.

Sırplar hazırlık döneminin en formda takımlarından biri görünümündeydiler. Oynadıkları basketbolu skora yansıtmayı başardıklarını da söyleyebiliriz. Milli takıma gelmeyen Novica Velickovic, ilk oynanılan Bosna maçında Nemanja Nedovic'in ardından Vasilje Micic'in sakatlanması Sırbistan'ın önemli eksiklikleri olarak göze çarpıyor. Çift guardlı bir düzende oynayan Sırbistan için bir önceki Eurobasket'te rotasyonunun önemli bir bölümünü oluşturuyordu Nedovic - Micic ikilisi. 1-2 numara rotasyonunda göze çarpan ilk isim takımın dümeninde yer alan Milos Teodosic. İtalya'da oynanan maçlarda mükemmel bir grafik çizen 27 yaşındaki oyun kurucu hazırlık döneminin bir kısmında sakatlık nedeniyle forma giyemedi. Bosna karşısında dış şutlarda harika olan Teodosic, takımın organizasyonunu da İtalya'da harika sağladı. Sakatlık sonrasında ise sadece Yeni Zelanda ile oynanan iki maçta forma giyebildi. Teodosic'in sağlık durumu, buna bağlı olarak form grafiği Sırbistan'ın başarısı için olmazsa olmaz etkenlerin başında geliyor. Kaybettiği büyük maçlar nedeniyle dalga konusuna dönüşse de Milos Teodosic'in çok özel bir oyuncu olduğu gerçeğini hiçbir şey değiştirmiyor. Pick&roll'u en etkin kullanan, önemli bir güç Teodosic. Servis yapabilmesi, skor üretebilmesi gibi bir guard'dan beklenen her şeyi en üst seviyede yapabildiğini atlamamak gerek. İdeal beşte Teodosic'in yanındaki ballhandler rolünü Bogdan Bogdanovic üstlenecek büyük olasılıkla. Bu sezon Westermann'ın sakatlığı nedeniyle Partizan'da sezonun önemli bir kısmını point guard rotasyonunda geçiren Bogdanovic, 2013 yazında prospect olarak çıkardığı milli formayı bu yaz yıldız olarak giyiyor. Oyun kurucu meziyetlerine sahip olması, şutunu belli bir yüzdede atıyor olması gibi kilit faktörler oldukça göz kamaştırıyor. Teodosic - Bogdanovic gibi elit seviye kısası hiç olmayan(misal Türkiye, Hırvatistan, Yunanistan) takımların olduğunu düşününce ikisinin aynı anda parkede olması rakip savunmaların işlerini oldukça zorlaştıracak cinsten. Unutulmaması gereken bir nokta bu iki isimle sınırlı kalmamaları.

Nemanja Bjelica gibi point forvet modelinin Avrupa'daki en önemli temsilcilerinden birine de sahipler. Durum böyleyken organizasyonda, set hücumlarında Sırbistan'ın sorun yaşamayacağını öngörebiliriz, ki bu durum hazırlık maçlarında da bu şekildeydi. Parkede üç topa yön verebilen oyuncuyla oynamak önemli bir meziyet. Bu rotasyonda Nenad Krstic de pota altı gücünü oluşturacak. Skor bulan pivot bulmanın günden güne zorlaştığı bir durumda Krstic çok daha parlıyor. Teodosic ile birlikte takımın liderliğini de yürüten 31 yaşındaki pivotun savunma defoları oldukça fazla. Koç Djordjevic'in de pivot rotasyonunu geniş tuttuğunu görüyoruz. 12 kişilik kadroya dört pivot çağırdı Djordjevic. Geçtiğimiz Eurobasket'te kadroda yer alan Rasko Katic ve Vladimir Stimac'a ek olarak Miroslav Raduljica da kadroda olacak. Hazırlık maçlarının genelinde bu üç isme önemli süreler veren Djordjevic'in Krstic'i Katic-Stimac-Raduljica üçlüsünden biriyle birlikte(sezon içinde CSKA'da Kaun-Krstic beraber oynamıştı) kullanabileceğini düşünenlerdenim. Velickovic'in affını istemesiyle Djordjevic'in "Milli takıma katılacağını daha önceden söylemesi gerekirdi. Yeni bir isim çağıramayız, elimizdekilerle devam edeceğiz" sözleri dört numarada bir eksiklik olduğunu kanıtlar nitelikte. Ayrıca bazı maçlarda zaman zaman Bjelica'nın iki uzunla birlikte oynaması da buna bir başka kanıt. Uzun rotasyonunda deneme - yanılmalar yapabilecek durumdalar. İlk tur gruplarında kısa aralıklarla bu tip beşleri görüp, sonucuna göre de daha fazla izleyebiliriz.

Djordjevic'in dört numara rotasyonunda 'strech four' diye tabir ettiğimiz alan açan uzunlar yerine, üçlük atabilen ancak genel özellikleri bakımından eski tip bir power forvet olan Stefan Bircevic'e yer vermesi Djordjevic'in sertliğe ne kadar önem verdiğinin kanıtlarından. Hazırlık maçları genelinde rotasyonu geniş tutup, sık değişikliklerle takımı diri tutmuştu 47 yaşındaki koç. Nikola Kalinic ve Marko Simonovic gibi fizikli üç numaralar kullanıp, bu oyunculardan savunmada maksimum verim almak istiyor. Koç Djordjevic, sorun yaşadığı Vladimir Micov yerine bu iki isimle yola çıkarak kendi portföyüne daha uygun bir takım amacında. Kalinic ve Simonovic'ten beklenen savunmada sertlik dozajını yukarı çekmeleri ve ceza şutlarında istikrarlı olmaları.

Kısa yedekleri Stefanlar Jovic ve Markovic olacak. Nedovic ve Micic'in sakatlığı Jovic'in önünü açan etken oldu. Jovic'in fiziksel avantajları ve savunması onu ön plana çıkarsa da guard rotasyonundaki son opsiyon olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Stefan Markovic ise Avrupa'dan örnek vermemiz gerekirse Nick Calathes, Zoran Planinic gibi isimlerin birkaç beden küçük versiyonu olduğunu söyleyebiliriz. Takımı organize etmede başarılı ancak kariyeri boyunca şutuna hiçbir zaman güvenilmeyen bir çizgideydi Markovic. Bu handikapı sayesinde belki de en üst seviyede takımlarda forma giyemeyecek ancak rolü iyi ayarlandığında bunun hakkını verebilecek bir isim. Nitekim 2007'den beri her yaz şampiyonalarda milli takım formasını giyme sebebi de bu.

Teodosic ve Krstic gibi iki yıldız ekseninde kurulan Sırbistan'ın oynadıkları hazırlık maçları, oyuncu profilleri gösteriyor ki yan parçaların bu kadar fizikli ve sert olması savunma ile rakiplerini bozma planları yapıldığının bir göstergesi. Dusan Ivkovic sonrası çıkabilecekleri en üst nokta kürsünün son basamağı gibi gözükse de bunu başarmak için öncelikle zorlu A Grubu'nda İspanya, Fransa ve Brezilya gibi güçlü rakiplere kendilerini kanıtlamaları gerek. 

0 yorum:

Yorum Gönder