28 Ağustos 2014 Perşembe

Dünya Şampiyonası Takım Analizleri | Finlandiya

Geçtiğimiz Eurobasket'e Türkiye'yi mağlup ederek giriş yapan ardından Yunanistan ve Slovenya galibiyetleriyle turnuvayı ikinci turda eleyen Finlandiya, nihayet Jari Litmanen ve Kimi Raikkonen şakalarından arınarak turnuvayı tamamladı. Tarihinde ilk kez Dünya Şampiyonası'nda boy gösterecek olan Finlandiya, turnuvanın en enteresan grubundan çıkmaya çalışacak.

Birkaç yıldır Petteri Koponen ekseninde Fin basketbolundan daha çok zikreder olduk. Koponen methiyelerinin yanında adının geçmesi gereken birisi varsa o da koç Henrik Dettmann. Alman Milli Takımı'nda Dirk Nowitzki'nin kariyerinin ilk yıllarında görev yapan 56 yaşındaki koç 2001 yılında Avrupa Şampiyonası, bir sonraki yılda da Dünya Şampiyonası'nda yarı final başarısı gördü. 2003-2004 yılında Mitteldeutscher'in başında yer alan Henrik Dettmann, Marijonas Petravicius, Manuchar Markoishvili gibi Avrupa basketbolunda adı bilinen önemli isimlerden oluşan kadroyla FIBA Eurocup Challenge'da şampiyon oldu. Fin Ligi'ndeki beş şampiyonluğu saymazsak Dettmann'ın geçmişindeki tek kupa bu. Daha önce beş yıl görev yaptığı Finlandiya Milli Takımı'yla yolları 2004'te tekrar kesişti Dettmann'ın. Yeni yetişen jenerasyonlarla birlikte 2011 ve 2013'ün ardından Henrik Dettmann'ın Finlandiyası Dünya Şampiyonası'nda.
Bir süredir Finlandiya'nın dümeninde Petteri Koponen var. Her ne kadar bu takımın lideri de olsa düzen dışında işlere kalkışmamaya özen gösteriyor. Bir başka deyişle haddini bilerek oynuyor Koponen. Kritik yerlerde sorumluluk almaktan kaçmıyor ancak bu takımın lideri olmanın verdiği krediye rağmen yanlış tercihten kaçınmaya özen gösteriyor. Henüz Avrupa basketbolunda ciddi bir takımda liderlik rolüne soyunmasa da üçüncü kez önemli bir turnuvada milli takımda başrolde olacak. Koponen'in her sezon üstüne koymasının ana sebeplerinden bir tanesi de bu durumdur. Koponen'i yedekleyecek isimler Teemu Ranniko ve Antero Lehto olacak. Teemu Ranniko'yu geçtiğimiz şampiyonalardan yakından tanıyoruz. Koponen'in hem benchte hem de saha içindeyken diri kalmasının temel sebeplerinden biriydi Ranniko.  Antero Lehto'nun da hazırlık döneminde fena sayılmayacak bir grafik tutturması Dettmann'ın bu rotasyonda elini kuvvetlendirecek bir faktör. Ayrıca üç maçta Koponen'den yararlanamamaları onlar için ciddi bir test oldu. İki numara rotasyonu 2011 ve 2013'ün aynısı olacak, Salin - Koivisto ikilisinde. Union Olimpija'dan sonraki aşamaya henüz çıkamayan Salin'e nazaran bu yıl Antep'te yakından izlediğimiz Koivisto'ya beklentilerimi yoğunlaştırıyorum. Yüzdeli bir dış atıcı görüntüsü veren Koivisto kariyerinin en verimli sezonlarından birini geçirdi Zdovc'un takımında. Burada da Sasu Salin'den artan dakikalarda rolünün hakkını verebilecek düzeyde. Koponen'in diri kalması için guardlara yapılacak baskıyı Salin'den bekleyebiliriz. Oyunun iki yönünde de etkili olabilecek durumda değil henüz 23 yaşındaki guard. Kısa forvet pozisyonunda Fin takımının ezberlenen isimlerinden birini görüyoruz; Shawn Huff. Sert, ribaundçu, ceza şutu olan ve potaya da gidebilen Huff, Salin'le birlikte kısa rotasyonunda fizikli ve sert görüntüyü verecek. İdeal beşin parçaları Koponen - Salin - Huff yıllardır birlikte oynuyorlar ve birbirlerini oldukça iyi tanıyorlar. Finlandiya'nın oynadığı kaos basketbolunda da verimleri bu şekilde yukarı çıkıyor. Matti Nuutinen, Samuel Haanpaa'nın yerine bu sezon kadroda yer alan isim. İzleyebildiğim üç hazırlık maçından onun hakkında bir yorum getirecek kanıya varabildiğimi söyleyemeyeceğim. Dakikalarının hazırlık dönemindeki gibi kısıtlı olacağını düşünüyorum.

Finlandiya'nın uzunlarını konuşmadan önce şu detayı belirtmem gerekiyor ki 12 kişilik kadroda Erik Murphy, Gerald Lee ve Tuuka Kotti hariç herkesin dış şut tehdidi var. Hazırlık döneminde oynadıkları yedi karşılaşmada 9,1/27,8 üçlük yüzdesi yakaladılar. Kaos basketboluyla bireysel tercih gerektiren şutlarda yüzdeli olurlarsa yaratabilecekleri fark oldukça önem arz ediyor. Zira grupta Amerika dışındaki rakiplerinden Yeni Zelanda hariç yay gerisinden belli bir istikrara sahip rakipleri yok. Onlar için önemli bir nokta burası.

Finlandiya'nın uzun rotasyonu Erik Murphy, Gerald Lee ve Tuuka Kotti gibi boyalı alanda etkili, sert, ribaundçu ancak undersize olmaları nedeniyle sorun yaşayan isimlere emanet olacak. Bu üç ismin Ömer Aşık karşısında bir parça zorlanabileceğini hesaba katabiliriz fakat Ömer'in de post oyununun yeterince güçlü olmaması onları rahatlatan bir nokta. Gruplarında Amerika hariç her takımla çarpışabilir kıvamda bu üçlü. Kotti'nin pozisyonuna göre en çok top çalan oyunculardan biri olduğu detayını eklemek gerek. Gerald Lee son turnuvada iyiden iyiye Koponen'in yardımcısı rolüne Salin'le birlikte oturmuştu. Bu üç sert ismin yanında yumuşak ellere sahip Kimmo Muurinen ve Hanno Möttöla'ya da değinmek gerek. Rotasyonda yerleri olan, hücumda bir parça alan açabilen iki ismin işin emek kısmında da ciddi katkısı olduğu yadsınamaz. 33'lük Muurinen ve 38 yaşındaki Möttöla takımın hem ağabeyleri hem de benchten gelebilecek birer opsiyonları. 1995'teki Avrupa Şampiyonası'nda da Finlandiya kadrosunda yer alan Hanno Möttöla bomboş geçirdiği sezonun ardından bile bu takımda yer buluyorsa önemli bir yan parça olduğunu fark etmek gerek. California doğumlu Drew Gooden'ın da bu takıma katılacağı konuşulsa da böyle bir şey gerçekleşmedi.

Üç kez Avustralya, iki kez Litvanya ile oynayan Finlandiya, oynadığı yedi hazırlık maçının sadece bir tanesini kazandı. Geçtiğimiz yaz da hazırlık maçlarında çok fazla ışık vermeseler de turnuvada fark yaratmayı başarmıştı Henrik Dettmann'ın ekibi. Kritik maçlarda daralacak rotasyonun ne kadar işleyeceği, Koponen'e binecek yükün dozajı gibi durumlar onların şanslarını belirleyecek. Ukrayna, Amerika harici gruptaki dört takımla birlikte ikincilik/gruptan çıkabilme yarışında olacaktır. Buradan bir şekilde çıkacaklarını düşünsem de sıra belirtmek oldukça güç. Sonraki turda ise hazırlık döneminden bildikleri Litvanya ve Avustralya ile eşleşme ihtimalleri mevcut. İlk iki gün Amerika ve Ukrayna ile başlayıp boş günlerinin ardından Dominik - Türkiye - Yeni Zelanda üçlüsüyle oynayacaklar. Ukrayna-Finlandiya maçı onların kaderlerini belirleyecek. 

0 yorum:

Yorum Gönder