30 Ağustos 2014 Cumartesi

Dünya Şampiyonası Takım Analizleri | Arjantin

San Antonio Spurs özellikle 2011'den itibaren her sezona 'ana çekirdeğin son şampiyonluk şansı' yaftalamasıyla başlıyor ancak geçen 3 yılın ardından tepedeki yerlerini koruyorlar ve 1-2 yıl daha bu istikrarlarını sürdürmeleri sürpriz olmayacak. Bu açıdan Arjantin'i milli takımların Spurs versiyonu olarak görebiliriz. Onlar da 2008 olimpiyatlarındaki bronz madalyanın ardından her yıl Spurs'ün yaşadığı senaryoyla karşılaştılar ancak aradan 2 uluslararası turnuva geçmesine rağmen İspanya 2014'te halen podyum için akla gelen ülkeler arasındalar. Bununla birlikte artık Arjantin'de 'rebuilding' döneminin kapıda olduğunu hissetmek mümkün. Alttan gelen oyuncu sayısının sınırlı olması da bu geçiş sürecini daha sancılı kılacak.

Altın jenerasyondan Scola, Prigioni ve Nocioni kadroda yer almalarına rağmen Ginobili ve Delfino'nun eksikliği Arjantin'in iddiasında ciddi bir sınırlamaya yol açabilir. Takımla ilgili notlara geçecek olursak;

-Arjantin'in 2014 kadrosunda elinin en güçlü olduğu pozisyon PG. Pablo Prigioni gibi bir tecrübenin yanında Facunda Campazzo ve Nicolas Laprovittola oyun kurucu rotasyonunu oluşturuyor. Koç Julio Lamas son hazırlık maçlarında sahaya çift oyun kurucu ile çıkarak bu bölgedeki avantajını değerlendireceğinin göstergelerini verdi. Prigioni ilerleyen yaşına rağmen üst düzey saha görüşü ve saha içi liderliği ile Arjantin hücumlarının işlemesinde önemli bir rol üstleniyor. Savunmadaki top çalma sezgisi de takımına sıkça fastbreak imkanı sağlıyor. Real Madrid'in yeni transferi Campazzo ise sadece takımın değil turnuvanın en iyi genç oyuncularından biri olma potansiyeline sahip. Yükselen performansıyla birlikte son iki hazırlık maçında ilk beş çıktı ve buradaki yerini sağlamlaştırdı. İyi bir penetreci ve pasör olmasının yanı sıra yaşlı Arjantin takımında maç içi artan tempoya ayak uydurabilen yegane isimlerden biri. Prigioni'nin yükünü hafifletmede kendisine önemli rol düşüyor.

-Kadronun yaş ortalamasının yüksek olması en çok savunmada sorunlara yol açıyor. Yavaş ayaklar, akıcı bir yarı saha hücumuna sahip takımlara karşı ciddi bir problem olacak Arjantin'de. Bu durum en çok pick&roll savunmasında ve maç içinde zaman zaman denedikleri 2-3 zone'da yardım savunmalarının aksamasında kendini gösteriyor.

-Luis Scola, Ginobili'nin yokluğunda takımın en önemli yıldızı konumunda. Kendisinden 2010'daki performansı beklemek biraz hayalcilik olsa da sağlayacağı ekstra hücum opsiyonlarıyla Arjantin'in en önemli kozlarından biri olacak Scola. Takımda boyalı alandan skor üretebilecek nadir isimlerden, ciddi bir orta mesafe şutu var ve bunlarla birlikte yüksek posttaki pas dağıtımı görevini de üstlenebiliyor sıkça. Prigioni'yle olan uyumlarını da es geçmemek gerek.

-Dış şut performansı Arjantin'in maç kazanmasında belirleyici faktörlerden biri olacak. Hazırlık maçlarında yay gerisinden yakalanacak yüzdenin kendilerini ne kadar üste çekebildiğini, aynı zamanda dibe de vurdurabileceğini (bkz. İspanya maçı) deneyimlediler. Bu noktada Nocioni'nin alacağı sorumluluk kritik.

-Zayıf bir pota altına sahip olmalarına rağmen boyalı alan savunmasında belli bir standartı yakalamayı başarıyorlar. Asıl ciddi problem ise backcourt'ta ortaya çıkıyor savunma açısından. Rakip kısaların etkinliğini sınırlamak, ilerisi hedefleniyorsa Arjantin'in düzeltmesi gereken öncelikli sorunlardan.

Beklenti: Çok yüksek bir tavanlarının olmaması hedeflerin daralmasına yol açacak gibi gözüküyor Arjantin adına. Grupta ne olursa olsun kendilerine ilk 3'te yer bulacaklardır ancak sonrası için pek ışık verdikleri söylenemez.

0 yorum:

Yorum Gönder