29 Ağustos 2014 Cuma

Dünya Şampiyonası Takım Analizleri | Brezilya

Turnuvaya en eksiksiz gelen takımlardan biri belkide birincisi Brezilya. Aslında 2010'da da aşağı yukarı böyle bir kadroyla geleceklerdi ama son anlardaki sakatlanan ve kadrodan çıkarılan oyuncular olmuştu. Kısmet 4 yıl sonrayaymış.

Turnuvaya 31 yaş ortalama bir kadroyla geliyorlar. Takımın en genç ismi Raul Neto, 22 yaşında. Geri kalan tamamı 28 yaş ve üzeri. 39 yaşındaki ihtiyar delikanlı Marcelo Machado ise hala kadroda. Burdan pası hemen takım özelliklerine atıyorum ve eğer bu yaş ortalamasına aldanan takım olursa çok üzülür sonradan. Atletizmi ve enerjileri çok üst düzeyde. Yana doğru atılan tembel pasları ya da uzunlara atılan "ya tutarsa" toplarını hiç affetmiyorlar, çalıyorlar. 1 numara hariç diğer pozisyonlardaki her oyuncu blok olmasa bile şutu bozmaya yetecek kadar zıplayabiliyor. Post-up oynamayı seven takımlara karşı ciddi bir avantaj. Konuyu çok dağıtmadan oyunculara geçelim.

Oyunculara bakınca turnuvanın en özel pota altı rotasyonlarından biri hiç şüphesiz. 3 tane kendini kanıtlamış NBA oyuncusu artı İspanya takımlarıyla Euroleague oynayan Rafael Hettsheimeir var ellerinde. Rafael'den bahsetmek lazım, milli takımda özgüveni daha yüksek ve uzun olsa bile şut temelli bir oyuncu için özgüven olmazsa olmazlardandır. Avrupa basketbolundaki etkinliğini bildiğimiz Splitter takımın hücumda ve savunmada takımın en önemli kozu olacaktır muhtemelen. Yine Avrupa'ya uzak olmayan Varejao, ribaundlarda çok etkili bir isim. Wizard ile iyi bir sezon geçiren Nene ise hem ayak çabukluğu hem kuvveti hem de orta mesafesiyle birçok takıma ters gelebilir. Kısalara geçtiğimizde ön plana Marcelo Huertas çıkıyor. Splitter ile uyumu ve ikili oyun becerisi, onu takımın en alternatifsiz oyuncusu yapıyor. Yedekliğini ise Gipuzkoalı enerjik oyun kurucu Raul Neto yapıyor. Kısa dönemlerde orayı kapatsa bile uzun vadede Huertas'ın takım içindeki yeri başka. NBA'den tanıdığımız  Leandro Barbosa ve eski Maccabi'li Alex Garcia ise ilk 5 çıkan oyuncular. Uzun rotasyonunun etkinliğinin devamı için dışarıdan skor ve spacing katkısı vermeleri kilit noktalardan. Yukarıda bahsetmeye çalıştığım enerjik takım görüntüsünün baş kahramanlarından Larry Taylor, savunma çabası ve penetreleriyle takımı hareketlendirebilen biri. Şahsıma buzzer-beater kavramını öğreten Machado ise hazırlık maçlarında pek iyi görünmedi. Ama ondan beklenen ceza şutlarını Marquinhos ve Rafael'den bulmayı başardılar.

Enerji ve savunma becerilerinden bahsetmiştim. Olumsuz özelliklere gelince, net bir skor lideri çıkartamıyorlar. Litvanya'ya 17'den maç kaybetmişlerdi hem de 65 sayının altında biten bir maçtı. Onları eleme maçlarında ciddi yaralayabilir bu durum. Rotasyonu daraltmak belki bir çözümdür fakat bu sefer de enerjik oyunlarını kaybedebilirler. Madalya hedefi için bu ikilemde kararı doğru vermeleri onlar için elzem. Ancak yinede 2010 Dünya Şampiyonası'nda ABD'nin zorlandığı tek maçın Brezilya olduğunu da hatırlamak gerek. Zor bir grupla başlıyorlar ama hiç şüphesiz turnuvanın en ciddiye alınması gereken takımlarından biri.

Habib Beyatlı

0 yorum:

Yorum Gönder