29 Ağustos 2014 Cuma

Dünya Şampiyonası Takım Analizleri | Litvanya

Geçen yıl Eurobasket finaline yükseldiler ancak finalde Fransa'ya kolay teslim olarak geldiler Dünya Şampiyonası'na. Net favori iki takım İspanya ve ABD'nin ardından akla ilk gelen madalya adaylarından biri. Tecrübeli koç Jonas Kazlauskas ile devam ediyorlar ve geçen seneki kadroları büyük ölçüde koruyarak geliyorlardı. Ta ki...

Turnuvalardan önceki hazırlık maçlarını galibiyet/mağlubiyetten çok sahada oynanan oyun, takımın eksikleri ve bu eksiklerine nasıl reaksiyon verdiklerine göre incelemek daha sağlıklıdır aslında. Ancak takım çok parlak giden hazırlık sürecinin son maçında(Hırvatistan) takımdaki en kilit ismi sakatlığa kurban verdiler: Mantas Kalnietis. Aynı zamanda takım kaptanı olan Kalnietis(bu görev sakatlıktan sonra Jankunas'a verildi), takımın saha içi patronu ve mevki olarak da en alternatifsiz oyuncusu sayılırdı. Zaten Kazlauskas da daha evvelden "sonumuz olur" diyerek buraya işaret etmişti. Bu kayıp, son hazırlık maçında geldiği için de bu sorunu nasıl tolere edecekleri konusunda pek bir fikrimiz olmuyor maalesef. Bu açıdan biraz kapalı kutu görüntüsüne bürünüyorlar.

Yerine ise aday kadrodan kesilen Adas Juskevicius çağırıldı. Bir diğer genç oyuncu Saras Vasiliauskas ile orayı kotarmaya çalışacaklar. Ancak ikisi de çok üst düzey tecrübeye sahip değiller. Hazırlık maçlarında kenardan enerji getiren ve setlere tempo katan Vasiliauskas'ın işi biraz daha zor. Artık back-up değil ve sorumluluğu daha fazla. 2013'te olduğu gibi yarı saha organizasyonları için Seibutis yine onlara bir alternatif olabilir.

Kanatlara geçtiğimizde ise turnuvanın elit rotasyonlarından birine sahipler: Marty Pocius, Jonas Maciulis, Mindaugas Kuzminskas, Renaldas Seibutis ve Simas Jasaitis. Hepsi ortalama ya da daha üst seviye atlet ve savunmacı. Hepsinin hücumda iyi yaptığı işler de var ayrıca. Litvanya ekolüne uygun biçimde geçiş hücumlarına da müsaitler. Şu grupta Jasaitis'in rotasyonda biraz daha geride kaldığını söylemek güç değil. Oyun kurma zaafını azaltmak için Pocius ve Seibutis'in dakikaları artacaktır şüphesiz. Sırtı dönük oyunla oluşturduğu sayı ve pas seçenekleriyle yeni Real Madridli Maciulis de onlar için önemli bir koz. Diğer iki isim Kuzminskas ve Jasaitis biraz daha arkadaşlarının performansından etkilenen tipte oyuncular. Kuzminskas içerden, Jasaitis ise ceza şutlarında etkili. Set temposunun yükseldiği zamanlarda yaptığı pota altına boş cut'larla Kuzminskas ile Vasiliauskas arasında özel bir bağlantı oluşabilir. Oraya dikkat etmek lazım.

Uzun rotasyonu ise geçen senekinin aynısı fakat bu sefer gençlik ateşi ön planda. Motiejunas ve Valanciunas, 1 yıllık NBA tecrübesini daha zulalarına koyduktan sonra abilerinden çokça dakika çalacak geçen turnuvaya göre. Buraya Javtokas'ın olmamasını da ekleyebiliriz tabiki. Birbirleini hücumda tamamlayabiliyorlar. Kalnietis'in olmayışına en çok Valanciunas üzülecektir muhtemelen çünkü post-up'ı hala istediği düzeyde değil. Motiejunas ise o konuda daha şanslı. Lavrinovic kardeşler ya da Jankunas sahadayken potaya daha yakın oynayabilir. Ayrıca şut becerisinin yanında küçümsenmemesi gereken birde sırtı dönük oyunu var. Solakların genel özelliklerinden olan sağ el becerisinin sıfıra yakın olması Motiejunas'da pek öyle değil. Temel bitirişleri yapabiliyor ve kabul edilebilir bir hook shot'ı var. Turnuvada parlaması muhtemel isimlerden biri. Lavrinovicoğullarından Darjus, ikizine oranla daha iyi bir sezon geçirdi Kiev'de. Kardeşinden daha önde göründü hazırlık maçlarında da. Takım kaptanı Jankunas ise çok fazla oynamadı hazırlık maçlarında. Sene ortasında da önemli bir sakatlık geçirmişti zaten. Uzun rotasyonunun sonunda olması muhtemel.

Takıma bütün olarak şöyle bir baktığımızda fizik gücü üst düzey bir takım görüyoruz. Dar rotasyonla oynayan rakiplere karşı ciddi bir avantaj sayılır bu. Alışılmış Litvanya takımlarından daha az 3'lük daha fazla içeriyi zorlamaları beklenebilir. Eksikliklere gelirsek, top kaybına meyilli bir takım. Ayrıca bireysel değil ama takım savunması konusunda(yardımlar, kaymalar vs) sıkıntı yaşayabilirler. Slovenya'yla oynadıkları 2 maçın da çok canları yandı buradan. Ve tabi ki Kalnietis'sizlik ile gelen oyun kurma ve liderlik problemi.

Yeri gelmişken birkaç kelam da koç için edelim. Kazlauskas denilince, benim de içinde bulunduğum genç jenerasyonun aklına Yunanistan - 2010 (Spanoulis, Diamantidis,
Sofo ve daha niceleri)
, CSKA - 2012 (Anlatmaya pek lüzum yok) ve Litvanya - 2013 (Final maçındaki kötü gidişe hiç tepki verememesi) geliyor. Kendisi de farkındadır
bazı şeylerin heralde. 

Habib Beyatlı

0 yorum:

Yorum Gönder