1 Eylül 2014 Pazartesi

Türkiye: 77 - ABD: 98 (3 Çeyreklik Direnç, İlerisi İçin Umut)

Milli takım ABD karşısında kağıt üzerinde yapması gereken her şeyi sahada uyguladığı bir ilk devre oynadı. ABD'nin ritm kazanmasının bir numaralı etkeni olan fastbreak sayıları top kayıplarını sınırlama konusunda gösterilen hassasiyetle minimuma indirildi, yarı sahadaki gömülü savunma, Irving ve Harden'ın bire birlerine doğru yardımların gelmesi ve genel olarak ABD kısalarının yay gerisinden iyi yüzde yakalayamaması skor dengede gitse de oyunun direksiyonunda hep Türkiye'nin olmasını sağladı. Denklem oldukça basitti aslında, top kayıplarını sınırlayıp tempoyu düşürmek rakibin oyunda ağırlığını hissettirmek için ihtiyaç duyduğu ''rüzgarı arkasına alma'' olgusunun önüne geçecekti. Nitekim öyle de oldu.

Aslında savunma açısından ekstra bir efor yoktu milli takım adına. ABD'yi hücumda kilitlemenin istekle, mücadeleyle değil de doğru savunma kurgusunun tıkır tıkır işlemesiyle sağlanması belki de farklı kıldı bu performansı. İlk devre boyunca top kayıpları yapılsa dahi hızlı hücuma zemin hazırlayan cinsten olanları azdı, fauller doğru yerlerde kullanıldı ve ABD hızını yükseltemedikçe, topları erken kullanamadıkça daha ciddi bir çıkmazın içinde buldu kendisini.

2. devrenin başlarında gelen üçlük yağmuru hücum konusunda milli takımın elini güçlendirip galibiyet fikrini bir şekilde akıllara soksa da asıl dayanağın, savunmanın, Davis - Faried ikilisiyle kırılması bizleri 20 farkla biten maç sonuna götürecek süreci başlatmış oldu. Defanstaki konsantrasyonun yorgunlukla bağlantılı olarak düşmesi millilerin direncinin son çeyrekle birlikte tamamen yerle bir olmasına yola açtı.

ABD'ye karşı oynanan bu 40 dakika milliler için iyi bir sınav oldu kesinlikle. İyi bir oyun kurgusunun oturtulup bunun sahada hakkıyla uygulanabildiğini gördük. Yıllardır ''gazla çalışan, maç içi serilere bağımlı kalan'' etiketine sahip milli takım için değerli olabilecek bir detay bu. Sıradaki Ukrayna ve Finlandiya maçı belirleyici olacak. Oyananacak doğru basketbol ve iyi sonuçlar gruptaki sıralamayla birlikte ileri turlar için de bir umut ışığı yakacak, tersi senaryo ise bu maçın sadece akıllarımızda tatlı bir anı olarak kalmasına yol açacak.

0 yorum:

Yorum Gönder